Szocpolcsalás: kétszáz vádlott

Elkészült a vádirat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaközben történt, szocpolcsalások néven elhíresült ügyben, a tárgyalás a jövő év elején kezdődhet el.

Friedmanszky Zoltán, a Miskolci Nyomozó Ügyészség vezető ügyésze tudósítónknak elmondta: kétszázkét személyt vádolnak vesztegetéssel, csalással, közokirat-hamisítással vagy hivatali visszaéléssel. Köztük vannak a szervező mellett a térség építésügyi hatóságainak munkatársai, építészek, banki ügyintézők és ügyvédek is.

Az ügyészség szerint a jogtalanul felvett támogatások összege eléri a 440 millió forintot. Az összeg felhasználásával Taktakenézen, Monokon, Taktaharkányban, Prügyön és Mezőzomboron összesen negyvenhárom társasház, bennük több mint száz - többségében lakhatatlan - lakás épült fel.

A vezető ügyész tájékoztatása szerint a bűncselekmények szervezői olyan családokat kerestek meg, amelyek jogosultak voltak a szocpol felvételére. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, ezeket a beavatott pénzintézeti dolgozókhoz továbbították - az ő segítségükkel a bank befogadta a kérelmet. Ezután a láncolathoz tartozó építészek elkészítették a terveket, majd az építésügyi hatóság megadta a szükséges engedélyt a lakhatatlan épületekre. Ezek közt akadt olyan, amely csak négy falból és tetőből állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.