SZDSZ: egy bólintás, egy lemondás, egy kilépés

Egy bólintás, egy lemondás és egy kilépés - így nyitotta az őszi évadot az SZDSZ.

Az MSZP-frakció után az SZDSZ-frakció támogatására is számíthat a 2010-es költségvetésről november végén tartandó zárószavazáson a kormány. Borítékolható tehát, hogy meglesz a tervezet elfogadásához szükséges többség, bizonyos módosítások után - ez derült ki a liberális frakció tegnapi ülésén, amelyen részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter.

SZDSZ-frakció: érdemes volt

A kormányfő beszámolt az utóbbi öt hónap kormányzati eredményeiről, amelynek alapján - Kóka János frakcióvezető tájékoztatása szerint - megállapították: érdemes volt támogatniuk a kabinetet. Kóka azt mondta: a közösségi közlekedési és az önkormányzati fejezetről további egyeztetésekre lesz még szükség.

A frakció nem döntött a büdzsé támogatásáról, egyelőre tehát Bajnaiék feltételes igent kaptak. Kóka a frakcióülés után Bajnaival és Oszkóval közösen tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott: kérték a kormányt, tartson ki a 17 százalékos, egykulcsos adó mellett.

A kormányfő utóbb azt mondta, hogy a költségvetés világos üzenet: Magyarország érti a válságot és "elvégzi a házi feladatát". Oszkó Péter pedig arról beszélt: egyetértés volt abban, hogy az adócsökkentés programját évekre előrenyúlóan biztosítani kell, a válság miatti bevételkiesést pedig csak kiadáscsökkentéssel lehet behozni.

Nem örültek Retkesnek

Bajnai és Oszkó érkezése előtt Retkes Attila SZDSZ-elnök is részt vett a frakcióülésen. Elmondása szerint az "új SZDSZ" készülő, 2014-ig szóló stratégiájáról tájékoztatta a képviselőket. Az ülés több résztvevője szerint Retkes nem mondott sok újat, csak jelezte, hogy a jövő héten országjárásra indulnak, addigra elkészül a stratégia.

Információnk szerint a frakcióülésen nem nagyon örültek Retkes érkezésének, sőt az is kérdés volt, hogy egyáltalán szót adjanak-e neki. Többen élesen bírálták a pártelnököt, - köztük Pető Iván és Kuncze Gábor - Kuncze azt rótta fel, hogy ki akarja ebrudalni őket a frakcióból, arra hivatkozva, hogy egyéni érdekeiket a politikai érdekeik elé helyezik.

A feszült hangulatú tanácskozás után Retkes Attila azt mondta: együttműködést és közös munkát remél a frakciótól, majd megismételte, hogy az "közjogi értelemben működik, politikailag viszont töredezett, benne részérdekek és egyéni politikai stratégiák is érvényesülnek".

Magyar - elválnak útjaik

 

Magyar Bálint, az SZDSZ egyik alapítója, korábbi vezetője kilép a pártból. Ezt a Nap-kelte pénteki műsorában jelentette be a politikus, aki alapítója az egy hónapja alakult Szabadelvű Polgári Egyesületnek (SZPE) is. Magyar 1998 és 2000 közt volt a párt elnöke. (A korábbi nyolc elnök közül vele együtt már heten vonultak vissza - csak Demszky Gábor maradt "talpon". Retkes közvetlen elődje, Fodor Gábor tegnap visszaadta mandátumát, de a párt tagja marad.) Magyar reményei szerint az SZPE párttá alakul, ugyanakkor mandárumáról nem mond le.

Magyar Bálinton kívül négy másik SZDSZ-es parlamenti képviselő is az SZPE alapítója, a többi SZPE-s SZDSZ-es közül még Sándor Klára léphet ki a pártból, aki ezt már a Retkes elnökké választása óta fontolgatta, döntését azonban a szegedi SZDSZ-csoporttal szeretné egyeztetni - nem mintha volna kivel: a szegedi liberálisok többsége a múlt héten távozott.

Retkes Attila az SZDSZ-frakció ülésére érkezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.