Keserű pirula az egyházaknak

Félő, hogy lényeges feladataink teljesítését súlyosan érinteni fogják az elvonások - mondta a most formálódó jövő évi költségvetésre utalva Erdő Péter bíboros.

A katolikus püspöki kar elnöke a testület őszi ülése után beszámolt a kormánnyal folytatott tárgyalások állásáról. Mármint arról, amit jelenleg tudni lehet. És ez nem valami sok. A katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó hitközségek vezetői a minap találkoztak Hiller István oktatási miniszterrel.

Annyi bizonyossá vált, hogy az egyházak az eddigieknél kevesebb állami támogatásra számíthatnak. Kérdés, hogy mennyivel: viszonyításai pontként az a minisztériumi közlés szolgál, hogy a csökkenés mértéke "legfeljebb tíz százalék". Másként fogalmazva: akár a tíz százalékot is elérheti.

A költségvetés mozgástere viszonylag szűk, hiszen az egyházak finanszírozását javarészt olyan törvények szabályozzák, amelyek a Vatikánnal kötött nemzetközi szerződésen alapulnak. (Akadnak persze más tételek is: ilyen például a kistelepüléseken szolgálatot teljesítő papok és lelkészek állami bérpótléka. Azt az ellenzéki bejelentést, hogy hitoktatásra egyáltalán nem jut pénz, a szocialisták cáfolták.)

A bíboros elmondása szerint konkrétumokról egyelőre nehéz lenne beszélni, lévén, konkrét összegeket az oktatási tárca sem említett az egyeztetésen. Erdő Péter számára úgy tűnik, hogy a részleteket illetően a számok még nem öltöttek végleges formát.

A tárca azt ígéri, hogy rövidesen pontos adatokkal szolgál majd a tervezett költségvetésről. Aztán újabb tárgyalás következik az egyházakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.