Az új influenza vírusa a csillaghegyi iskolában

Kimutatták tegnap az új influenza, a H1N1 vírusát egy óbudai iskolában, miután a Csillaghegyi Általános Iskola jelentette az alsó tagozatosok tömeges megbetegedését.

 A betegek már gyógyulófélben vannak, állapotuk kielégítő, kórházba nem került közülük senki, s a mintavétel óta újabb megbetegedéseket nem észleltek. Az iskola az ÁNTSZ utasítását maximálisan betartja és betartatja a gyerekekkel. A napokban Csepelen egy iskolában 110 gyermek volt influenzás, néhányuknál kimutatták az új vírust. Az ELTE tatai gólyatáborában pedig több mint 30-an betegedtek meg, ott is azonosították az új vírust.

Érdekes amerikai tanulmányt közölt az új influenza elleni védekezésről a Science magazin. E szerint az iskolások és családtagjaik beoltásával lehet legeredményesebben megfékezni a járványt. A világszerte alkalmazott oltási stratégia jelenleg a tartós betegséggel élők és idősek immunizálását helyezi a középpontba, mivel ők fogékonyak leginkább a betegségre, ráadásul a fertőzés esetükben gyakran súlyos szövődményekkel jár.

Ezzel szemben a most publikált és az MTA honlapján is ismertetett, modellszámításokkal alátámasztott, új megközelítésű stratégia az iskolás gyermekek és szüleik védettségének jelentőségét hangsúlyozza, mivel a tapasztalatok szerint ők a fertőzés legfőbb terjesztői. A kutatást az tette időszerűvé, hogy a tavasszal felbukkant H1N1 vírustörzs főleg a fiatalokat támadja meg.

Egy átlagos télen az Egyesült Államokban 85 és 100 millió közötti, influenza elleni védőoltást használhatnak fel. Jan Medlock, a Clemson Egyetem matematikus-biológusa és kutatótársa, Alison Galvani a Yale Egyetemről kimutatta, hogy ha legalább 40 millió oltás áll rendelkezésre, legjobban úgy fékezhető meg a járvány, ha az 5 és 19 év közötti gyerekeket és szüleiket oltják be. A potenciális vírushordozók immunizálásával azok köré az elsősorban idős emberek köré is védőhálót vonnak, akik az évi 36 ezer halálos áldozat többségét teszik ki a téli időszakban.

Jan Medlock modellezte, hogy mi történne egy olyan világméretű influenzajárvány esetén, mint amilyen 1918-ban a "spanyolnátha", majd 1957-ben az "ázsiai nátha" volt. A különféle fertőzőképességű vírusok ellen különböző védőoltási stratégiákat vizsgált, hogy kiderítse, hogyan lehet a legtöbb embert megóvni a fertőzéstől a legkevesebb oltóanyaggal. Medlock számításai szerint az új stratégia alkalmazásával a múlt század nagy világjárványai feleannyi áldozatot szedtek volna.

Míg az influenza elleni vakcina a fiatal, egészséges emberek 75-90 százalékát megvédi a járványtól, addig - egyes kutatók szerint - 65 éves kor felett az oltóanyag kevésbé hatásos, s csupán az idősek 30 százalékának használ.

A Csillaghegyi Általános iskola

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.