Gárdisták a kukoricásban

Bár a Magyar Gárdát feloszlatták, Békés megyében egy csoportjuk, amely állítólag a terménylopásokat akarja rögzíteni, "egészségügyi sétákat" tesz. A megyei rendőrkapitányság nem tud "akciózásról".

Egész héten "közbiztonság-javító egészségügyi sétákat" tesz a Békés megyei Kevermes külterületén a Magyar Gárda Békés megyei gróf Tisza István százada. Az akcióra azért szerveződtek, mert - a Jobbik helyi szervezetének közvetítésével - néhány kevermesi gazda azt panaszolta, hogy sok a terménylopás a körzetben.

Csakhogy jogerős bírósági ítélet mondta ki a Magyar Gárda feloszlatását. László Attila Békés megyei gárdakapitány szerint az ítélet jogszerűtlen, mert "ez által a szervezetet akadályozzák a szabad véleménynyilvánításban és gyülekezésben". Ráadásul - teszi hozzá - ők már a feloszlatás után életre hívott "új" Magyar Gárdát képviselik. Fényképezőgép és videofelvevő van náluk - folytatta a gárdakapitány -, ezzel rögzítik az esetleges lopásokat.

Virág Zsuzsanna, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: az idén húsz esetben indult eljárás Kevermesen lopás miatt. Ezek közül öt történt a külterületeken, s ezen belül is csak egy volt terménylopás. Helyi gazdák szerint azonban több esetben már fényes nappal is lopnak tőlük, nemritkán egyszerre akár negyven mázsa kukoricát is.

Kedd délután és este - három csoportban - harminc gárdista járta a Kevermes környéki dűlőutakat. Közben a gárdistákat szállító autók, árpádsávos zászlókkal feldíszítve, többször is áthajtottak a településen. A helyi romák attól félnek, hogy a cigányok legyilkolása itt folytatódik. A feszültség kedd este már tapintható volt, amikor a földekről vacsorázni bejövő gárdisták autóikkal megálltak egy buszmegállóban, míg tőlük valamivel távolabb, az út másik oldalán romák gyülekeztek. Gyorsan megérkeztek azonban a rendőrök, s felszólításukra mindenki távozott a helyszínről.

- Csak ne legyen konfliktus, ezt kértem a Jobbik helyi vezetőjétől - mondta lapunknak Lévai Lajos kevermesi alpolgármester.

A rendőrségi szóvivő érdeklődésünkre azt mondta: tisztában vannak a bíróság ítéletével. Hozzátette: "akciózásról" nincs tudomásuk, erről bejelentést senki nem tett, előzetesen engedélyt senki nem kért, az utcán vagy a dűlőutakon bárki szabadon sétálhat. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a "gárda feloszlatását követően nem állapítható meg, hogy ki volt annak a tagja, de ha a rendőrség jogellenes magatartást észlel, akkor úgy megteszi a szükséges intézkedéseket."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.