Vizsgálat után vizsgálat a Cégnél

A romák elleni gyilkosságsorozat gyanúsítottjait korábban elfoghatták volna, ha a Nemzetbiztonsági Hivatal kellő körültekintéssel jár el - derült ki a titkosszolgálati miniszter által elrendelt belső vizsgálatból. Ficsor Ádám szerint korrekten tárták fel a tényeket. A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki többsége - ideértve az SZDSZ képviselőjét is - további vizsgálatot tart szükségesnek.

Több komoly szakmai hibát is vétettek a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai a romagyilkosságok elkövetői ellen folytatott titkos nyomozás, illetve az elemző-értékelő munka során - állapította meg szokatlanul kemény kritikával a Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter által elrendelt vizsgálat. A tisztségétől egy hét múlva önként búcsúzó politikus erről tegnap maratoni ülésen tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, majd a sajtót. Kérdésünkre azt mondta: ha kellő körültekintéssel járnak el, a gyilkosságsorozat gyanúsítottjai esetleg már jóval előbb "képbe kerülhettek volna". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat emberei viszont jelentősen hozzájárultak a nyomozás sikeréhez. Máshol volt a hiba.

A vizsgálat több mulasztást és rendszerhibát is feltárt - közölte a miniszter. Például, amikor egy szélsőséges nézeteiről ismert személyt külső engedélyhez kötött eszközzel - ez információnk szerint telefonlehallgatás volt - ellenőriztek, az NBH jogi főosztálya a figyelés folytatására tett indítványt ezt indoklás hiányában nem találta megalapozottnak. A javaslattevők a döntést tudomásul vették, kísérletet sem tettek az előterjesztés kijavítására. A szakmai irányító részleg sem látott okot a helyzet átértékelésére. Emiatt azután annak a K. Istvánnak az ellenőrzését szüntették meg, aki a gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottja. Az NBH debreceni kirendeltségén dolgozó "ügygazda" sem járt el kellő körültekintéssel - utalt egy másik hibára Ficsor -, pedig olyan információk birtokába jutott, hogy K. István fegyvereket kíván vásárolni. Ennek ellenére sem folytatott átfogó ellenőrzést. Ellene ezért fegyelmi eljárás indulhat.

Az NBH 2008 második felében és az idén is számos adatot továbbított a rendőrségnek. Ezek segítségével jól körül lehetett írni a valószínű elkövetőket, de K. István - akire illett ez a profil - a lehetséges elkövetői körből mégis kimaradt. Ez a mulasztás néhány vezető székébe kerülhet. Féltucatnyi embert állítanak fel vagy vonnak felelősségre.

Rendszerhibára utal, hogy az ügymenet lassú, a koordináció pedig hiányos volt. A jelentés szerint ez lényegesen kisebb súlyú ügyekben is elfogadhatatlan, ezért a főigazgató utasítást adott a belső eljárási rend átdolgozására.

- Érdemi vizsgálatról tanúskodó anyagot mutatott be a miniszter - jelentette ki Tóth Károly, a testület MSZP-s alelnöke. A bizottság ellenzéki tagjai - az SZDSZ-es Gulyás József indítványára - úgy döntöttek: a testület is vizsgálatot folytat. Tóth szerint ez felesleges, mert inkább az lenne a dolguk, hogy segítséget nyújtsanak a szolgálatok hatékonyabb működéséhez. Gulyás viszont kijelentette: miután az NBH által "a nyomozáshoz hozzáadott érték" esetenként elégtelen volt, a munkakapcsolat a szervek között pedig több mint kifogásolható, a közbizalom helyreállítása érdekében is célszerű vizsgálódniuk.

A nemzetbiztonsági bizottság által indítható vizsgálat más, mint általában a parlamenti bizottságoké: ha oda beidéznek valakit, annak meg kell jelennie. E testület nem szabotálható, mint ahogy azt oly sok más parlamenti vizsgálóbizottsággal megtették.

A KDNP-s Simicskó István bizottsági elnök szerint súlyos hibák történtek, s ezért felelős az NBH, az előző és a mostani miniszter, vagyis Szilvásy György és Ficsor Ádám is, bár az utóbbi az érintett időszakban nem volt a Cégnél. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, hogy a vizsgálat a történteket nem tisztázta teljes mélységében, ezért támogatták Gulyás József javaslatát.

- Ez a következménye annak, ha a titkosszolgálatokat pártpolitikai célokra használják - ment még tovább a fideszes Demeter Ervin. Szerinte az NBH figyelme elsősorban a politikai szélsőségek felé irányul, miközben az alkotmányellenes vagy törvénysértő eszközökkel fellépő radikálisok elleni fellépésre már nem jut elég erő. Ficsor ezzel kapcsolatban leszögezte: a két csoport között jól követhető átjárás van.

Ha előbb lépnek - állította Demeter Ervin -, talán az egész bűncselekmény-sorozatot megakadályozhatták volna.

Az NBH-nál tapasztalt szakmai hibákra utalt egy, a múlt héten nyilvánosságra hozott szöveg is, amely arra utal, hogy szerzője belső információkkal rendelkezik. Abban egyebek mellett utaltak a K. István ellen folytatott ellenőrzés indokolatlan megszüntetésére. Emellett az anyagban szerepel, hogy a romagyilkosságok másik gyanúsítottját is figyelte az NBH. Ez utóbbi, radikális nézeteket valló férfi utóbb szerződéses katonának állt, ahol állítólag beszervezte a Katonai Biztonsági Hivatal. Ez azonban nem igaz - legalábbis értesülésünk szerint a hivatal csak informális kapcsolatként vette igénybe szolgálatait. Bár a dokumentum Ficsor Ádám szerint több pontatlanságot is tartalmaz, államtitoksértés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

Ficsor Ádám, Iváncsik Imre, a polgári titkosszolgálatokért felelős államtitkár és Bencze József országos rendőrfőkapitány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.