Tíz százalékkal növekszik az egészségbiztosítási díj

Az orvosi szolgáltatásokra önállóan szerződők egészségbiztosítási díja a tervek szerint jövőre tíz százalékkal emelkedik. A kormány ugyanakkor a jelenlegi összeg dupláját fizeti majd azok után, akik biztosításra jogosultak ugyan, de járulékot nem képesek fizetni.

Jövőre, reálértéken az egészségügy szereplőinek kisebb összeggel kell beérniük, mint az idén. Információink szerint a szolgáltatásokra elkölthető pénz nominálisan épp annyi lesz, mint az idei évi várható teljesítés, azaz 1398,5 milliárd forint. A hiány mintegy ötvenmilliárd forint lehet, minderről kedden sikerült megegyezniük a Pénzügyminisztériumnak a szocialista frakció egészségpolitikusaival.

A PM csak 4500 forintról 4950 forintra növelte volna az egészségügyi szolgáltatási járulékot, azaz a járulékot nem fizetők (például gyesen, gyeden lévő, hajléktalanok) ellátásának fedezetére szolgáló költségvetési hozzájárulást. Ha ez így marad, az alap hiánya elérte volna a 320 milliárdot, ezt viszont a frakció nem hagyta. A frakció tagjai a vitában azzal érveltek, hogy az alap egyensúlyának megteremtése a ciklus egyik legfontosabb egészségpolitikai eredménye. Ez veszne el, ha a két pozitív szaldóval zárult év után - az idei, gazdasági válság hatásaival terhelt évvel nem számolva - ismét több százmilliárdos lenne a hiány. Azt kérték, hogy a hiány mérséklése érdekében az állam az egészségügyi hozzájárulás öszszegét emelje a duplájára, kilencezer forintra. Ezt a PM vetette el azzal, hogy ez hátrányosan érintené azokat (például a nyugdíjas vállalkozókat, más egyéb, az egészségügyi szolgáltatásokért önállóan szerződő csoportokat), akik önmaguk fizetik ezt az összeget. A kompromisszum alapján a jövőben az állam kilencezer forintot fizet a biztosított, de járulékot fizetni nem tudók után, mindenki másnak - vagyis azoknak, akik önállóan szerződnek a szolgáltatásokra az egészségbiztosítóval - tíz százalékkal emelik a díját, vagyis havi 4950 forintot fizethetnek az orvosi ellátásért januártól.

A büdzsében a gyógyító-megelőző ellátásokra 719 milliárd forint jut, gyógyszertámogatásra pedig annyi, mint idén, azaz 345 milliárd. Nominális többletre - kétmilliárd forinttal - a háziorvosi kassza, további 3 milliárdra az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) számíthat. Az utóbbi járványügyi feladatokra kapja a "pluszpénzt". Mindezen felül a szocialista frakció kérésére tízmilliárd forint többletet kapott az ágazat a központi bérintézkedések fedezetére. A pénzből a költségvetési formában működő intézmények kötelező béremelésére futja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.