Akinek kapura futja, annak büntetésre is?

A magyar vámosok 400 ezer forintra bírságolták azt a kamionost, aki a kovásznai önkormányzat ajándékát, egy székely kaput hozott a székelyföldi város új testvértelepülésére, Gyulára. A történet szerencsésen végződött, mégsem tanulságok nélküli.

A kovásznai önkormányzat míves székely kaput ajándékozott a gyulaiaknak, s augusztus közepén ezzel az ajándékkal érkeztek a békési fürdővárosba, az immár 15. alkalommal megrendezett Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára. Helyi mesteremberekkel faragtattak egy szép székely kaput, egy helyi fuvarozási cég vezetője vállalta, hogy kamionja szívességből elhozza azt Gyulára. A rakomány meg is érkezett a gyulai határra, ahol azonban megkezdődött a sofőr, Veres Norbert és kísérője kálváriája. A magyar fináncok nem akarták elhinni, hogy a kaput ajándékba hozzák. Miután a kovásznaiak bemutatták a gyulai önkormányzattal történő levélváltást, a vámosok azt kezdték vizsgálni, nem rejtettek-e el valamit a gerendázatban. Még a galambdúcba is bebújtak, de nem találtak ott semmit.

Másutt azonban igen. Némedi Varga Éva, a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokságának sajtófelelőse elmondta: a szabályok szerint a kamionokban rendszeresített tachográf (menetíró készülék) adatlapjainak - az ellenőrzések miatt - 28 napra visszamenően rendelkezésre kell állniuk. Ez igazolja azt, hogy a sofőr betartotta az előírt pihenőidőket. Mivel néhány nap hibádzott, a magyar hatóságok 400 ezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki a sofőrre. Állítólag az egyik vámos azt mondta a kovásznai sofőrnek: "Akinek van pénze székely kapura, az fizessen!" A kovásznai sofőr hazatelefonált.

A székelyföldi városban gyorsan összeszedték a pénzt, és átutalták egy gyulai bankba. A bírság kifizetése után mehetett tovább a kamion. Eztán a székely kaput felállították, majd a gyulai néptáncgálán, a Csigakertben felavatták.

Némedi Varga Éva azt mondta: hasonló szabályszegés esetén a jogszabály nem ad módot mérlegelésre, ezért szabták ki a 400 ezer forintos bírságot.

Perjési Klára gyulai polgármestertől - aki a térség országgyűlési képviselője is - megtudtuk: ő szabadságon volt, amikor az eset történt, beosztottai nem tudták, mikor érkezik a székely kaput szállító kamion a gyulai határra, a fürdőváros vezetése pedig nem tett semmit. Csak öt nappal később, augusztus 10-én, a szabadságáról visszatért Perjési Klára írt levelet a vám- és pénzügyőrség békéscsabai parancsnokságának, és méltányosságból a büntetés mérséklését kérte.

Kilenc nappal később kapott választ. Ebben Dobsa Tamás, a VPOP békéscsabai parancsnokságának vezetője jelezte, hogy méltányosságból elengedik a büntetést. Némedi Varga Éva, a VPOP dél-alföldi sajtófelelőse tudósítónknak elmondta, hogy a békéscsabai Vám- és Pénzügyőri Hivatal végül augusztus 31-i keltezéssel készítette el a bírságot visszavonó határozatát, a pénzt viszszautalták Kovásznára. Ebben leírták, hogy az ügy szempontjából releváns körülmények megalapozzák a jogsértés tényét, de figyelembe vették a fuvarozási feladat célját, valamint azt, hogy a nyilvántartása szerint az eljárás alá vont sofőr a közúti fuvarozással kapcsolatban korábban jogsértést nem követett el.

A gyulai polgármester a történtek után ötletpályázatot hirdetett, arra keresve választ: Gyula mit ajándokozhatna Kovásznának? Ezek után nagy kérdés, mi lehet majd a nyertes ötlet.

A kovásznaiak ajándéka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.