Gyorsan rárontottak a meggyengült Hagyóra

Miután a BKV-ügyek miatt érezhetően megkopott Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ereje, az MSZP belső ellenzékéből többen a fővárosi választási lista újragondolását szorgalmazzák - igaz, egyelőre csak egymás között.

Ezzel kapcsolatos véleményét Molnár Gyula (korábbi fővárosi elnök, újbudai polgármester), és Gy. Németh Erzsébet is világossá tette. Várhatóan a XIII. kerületiek is csatlakoznak, ők nem is szavazták meg a névsort.

A fővárosi MSZP küldöttgyűlése a párt budapesti területi választási listáját, rajta a képviselői helyet ígérő pozíciókkal még az EP-választás előtt fogadta el. A gyorsasággal a budapesti pártvezetés célja nem titkoltan az volt, hogy meghatározó politikusaik biztos mandátumhoz jussanak. A listán sem Kiss Péter, sem Hiller István nem szerepel; őket - Kökény Mihállyal együtt - az országos listára ajánlották, mondván, biztos befutók.

A fővárosi névsort Lendvai Ildikó pártelnök vezeti hagyományosan, második Burány Sándor, a fővárosi pártelnök, majd Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek, Molnár Zsolt alelnök, Steiner Pál budapesti frakcióvezető következnek. Több fővárosi képviselő azt mondta: az EP-választás után új pártvezetésre lesz szükség, így új listát állítanak.

A lista újbóli megnyitásának egyik lehetséges jogi eszköze, ha a névsort az etikai bizottságnál támadják meg, mondván, azelőtt fogadták el, mint ahogy a választmány a jelöltállítás kritériumairól döntött volna. A listát határidőn belül nem támadta meg senki. Ráadásul az országos elnökségtől származó információink szerint a felső vezetés - bár sok mindennel nem ért egyet a fővárosiak dolgaiban - most már a belső békére törekszik és, ha rajta múlik, nem engedi újra nyitni a vitát. Kétségtelen, hogy Hagyó Miklós presztízse megkopott, de szövetségi rendszere megmaradt, így egy új erőpróba a párt vezetői szerint szükségtelenül nagy feszültségekhez vezetne.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes
Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.