A felvonulás megvolt, büszkeségre nincs ok

A Meleg Büszkeség-felvonulás résztvevői ezúttal is békések voltak, az ellenük tiltakozók ezúttal sem. A rendőrségnek az idén sikerült megakadályoznia, hogy az ellentüntetők a menetre támadjanak. Többnyire "csak" a rendőrökkel verekedtek.

Mintegy másfél ezren indultak el a menettel

A melegfelvonulást szombaton tartották, az ellenkampány viszont már hónapokkal ezelőtt beindult. Szélsőjobboldali szervezetek arra szövetkeztek, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a rendezvényt. Lovat adott alájuk Ékes Ilona fideszes képviselő, aki nemrégiben - mint kiderült, saját pártjával sem egyeztetve - a demonstráció betiltására szólította fel a budapesti rendőrfőkapitányt. És ezzel kezdetét vette a nyilatkozatháború.

Több fideszes politikus is aláírta a közleményt, amely szerint a törvényes keretek között mindenkinek joga van kinyilvánítani a véleményét. A kereszténydemokraták a felvonulást és a felvonulók elleni erőszakot egyaránt elítélték, míg az MSZP és az SZDSZ - számos külföldi nagykövetséghez és civil szervezethez hasonlóan - szolidaritásáról biztosította a melegeket. A rendőrség szigorú fellépést ígért a rendbontókkal szemben, ám a szervezők tiltakozását kiváltva arra is felhívta a figyelmet, hogy a demonstráció résztvevőinek tartózkodniuk kell a közízlés megsértésétől.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy feszült hangulatban készülődtek a meleg és nem meleg felvonulók a Hősök terénél. A szélsőjobboldali szervezkedés miatt a forgalmat lezárták a környéken. A rengeteg rendőr és fémkordon eleve kizárta, hogy a rendezvény az legyen, aminek lennie kellene - önfeledt népünnepély.

Az egyik bejáratnál összeverődött néhány ellentüntető a "buzikat" tarkón lövéssel fenyegette, bőszen zsidóztak és obszcén, a homoszexuális aktusok terén amúgy meglepő tájékozottságot mutató szövegeket kiabáltak. A handabandázó társaság aztán benyomult a kordonon belülre. A rendezők hiába kértek segítséget, a rendőrök meg se mozdultak. Csak akkor költözött beléjük élet, amikor megérkezett Gyurcsány Ferenc és felesége. "Vigyük el innen a Kossuth térieket!" - szólt izgatottan az egyik rendőr a többieknek. A volt kormányfő így sem úszta meg: röpködtek felé a kormányellenes tüntetésekről jól ismert szidalmak. Néhány szélsőjobbos a belső kordon újabb ellenőrzési pontján is átjutott: aztán valószínűleg felmérték az erőviszonyokat, és felszívódtak.

A meleglokálok képviselői ezúttal távol maradtak, sőt anyagilag sem támogatták a rendezvényt. A költségeket főként a nagykövetségek állták.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A kora délutáni kezdésre mintegy másfél ezren gyűltek össze: közöttük az Amnesty International sárgába öltözött aktivistái, osztrák antifasiszták, magyar humanisták. Az egyik transzparens Ékes Ilonának üzent: "Mi azért szeretünk, Ilona!" A legfőbb attrakció egy hatalmas, 60 méter hosszú, szivárványszínű zászló volt, a legötletesebb kiírás talán ez: "Semmi bajom azzal, aki homofób, amíg otthon, a 4 fal között csinálja". A jobb- és szélsőjobboldali portálokon véres rongyként körbehordozott "Jézusnak is 2 apja volt" feliratú tábla valóban nem sorolható a legsikerültebb szellemi termékek közé.

A felvonulás nyitányaként a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Szövetség képviselői mondtak beszédet. "Soha nem hittem volna, hogy Budapesten ilyen megtörténhet!" - utalt az elmúlt évek támadásaira Paata Sabelashvili. A grúz férfi korábban nálunk, a Közép-európai Egyetemen tanult, és itt, Budapesten vállalta fel a melegségét.

Az Andrássy útra vezető utcákat lezárták, a járókelők így nem láthatták a demonstrációt. Az ablakokban könyökölők többnyire barátságos arccal szemlélték az eseményeket, néhányan visszaintegettek. Az Oktogonnál ellentüntetők csoportosultak, de a kordonnak és a rendőrsorfalnak köszönhetően gyalázkodásaik hangja nem ért el a menetig.

A felvonulás az Erzsébet téren ért véget. Nem sokkal odébb, a Városháza parkban több száz ellentüntető pfujolt, és megszólalt az ilyen körökben elmaradhatatlan "Mocskos zsidók!" kórus. A melegrendezvény résztvevői metrón hagyták el a teret, a rendőrség pedig könnygázt bevetve nekilátott az ellentüntetés feloszlatásának.

Kisebb szélsőjobbos csoportok a város több pontján feltűntek a későbbiekben, több meleget is bántalmaztak, így például egy szemüveges nőt három férfi vert meg az Astoriánál, a villamosmegállóban. A rendőrség 41 embert állított elő.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.