Támogatás és önköltség: összemosódnak az egészségügyi szolgáltatások

Az Egészségbiztosítási Felügyelet megbírságolta a Kaposvári Egyetemhez tartozó egészségügyi centrumot, mert követhetetlen volt a rákbetegek finanszírozott, illetve térítéses vizsgálata.

Követhetetlen volt, és összemosódott a Kaposvári Egyetemhez tartozó Egészségügyi Centrumban a rákbetegek finanszírozott, illetve térítéses vizsgálata. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a napokban félmillió forintra büntette az intézményt, ugyanis beigazolódott: több ponton is jogszabályba ütközik a tevékenysége.

- Még nem talákoztunk enynyire egybemosott rendszerrel. Utólag sem lehetett eldönteni, hogy köz- vagy saját pénzből fizették-e az orvosokat a térítéses vizsgálatokon, ahogy nem volt egyértelmű, hogy a jól fizető magánvizsgálatokra is használt gépek fenntartását és karbantartását nem közpénzből finanszírozták-e - mondta lapunknak Holchacker Péter, az EBF elnökhelyettese.

Az ügyet a Magyar Nemzet robbantotta ki, júliusban. Aggályosnak találták, hogy a betegek két-három hónapot is sorban állnak rákdiagnosztikai vizsgálatokért, miközben az intézménynél nincs is hivatalos várólista. A várakozást pedig úgy kerülhetik el, ha egy kft.-nél jelentkeznek, amely bérbe vette az egészségügyi centrum gépeit - igaz, a térítési díjat is a beteg fizette. A felügyelet szerint bizonyíthatatlan, hogy az orvosok esetleg szorgalmazták a betegeiknél a fizetős "részleget".

Tény ugyanakkor, hogy ma már egyre több intézmény - és egyre szélesebb palettán - kínálja pénzért az OEP által finanszírozott szolgáltatásait azzal, hogy a fölösleges kapacitásaikat viszik piacra. A vita egyik lényeges eleme, hogy vajon törvényes és etikus-e előnybe hozni pénzért azokat, akiknek van, szemben a kevésbé tehetősekkel. A "klasszikus" vizsgálatok és ellátások mellett, mint amilyen a fogászat, a nőgyógyászat, ma már egy sor más, különleges ellátás is megváltható pénzzel. Az egyik egyetem önálló kft.-jében például teljes onkológiai ellátást kínálnak, s itt van mód arra is, hogy a legkorszerűbb készítményeket vegyék meg a betegek. Olyanokat, amelyekhez az OEP által finanszírozott intézményekben, részlegeken hozzá sem juthatnak. Azért például, mert ezek olykor több millió forintba kerülő kezelések, amelyeket a kórházak a súlyos pénzügyi helyzetben nem tudnak igénybe venni. Akadnak a piacon olyan, már törzskönyvezett gyógyszerek is, amelyeket az egészségbiztosító - pénzügyi akadályok miatt - egyelőre nem fogad be, vagyis: támogatás híján a betegeknek nem adhatók. Az egészségügyi törvény azt mondja: államilag finanszírozott intézményben fekvő betegekkel gyógyszert nem lehet kifizettetni, ha azonban ezt magánrészlegen kapja, már lehet.

Repa Imre, a Kaposvári Kórház főigazgatója, az egyetem rektorhelyettese a náluk történteket így kommentálta: sok kérdés tisztázatlan, s nagyon nehéz szakmailag és jogilag is megfelelő megoldásokat találni.

Holchacker Péter úgy véli: indokolt lenne az átfogó ellenőrzés, mert a rendszer átláthatatlan, és nem lehet tudni, hogy hol járnak el szabályosan és hol törvényt sértő a gyakorlat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.