Ne váljon szégyenné a Meleg Büszkeség Menete

A melegfelvonulás nem pusztán a melegek ügye - az állítással gyaníthatóan a rendezvény támogatói és ellenzői is egyetértenek. Még ha a kijelentés mögött más és más, ellenkező előjelű indulatok munkálnak is. A támogatók szerint az egész társadalomnak szolidaritást kell vállalnia azzal a szexuális kisebbséggel, amely csak a rendszerváltás után - részben éppen a Meleg Büszkeség Fesztiválja által - tudott kitörni a kirekesztett állapotból.

A semlegesek közül sokan magánügynek tekintik a homoszexualitást, amivel nem szükséges a nyilvánosság elé állni. A főként a szélsőjobboldalról verbuválódó harmadik csapat pedig ezt bármi áron meg akarja akadályozni. A "normális" társadalom nevében utasítják el a "buziparádét".

Ha már náluk tartunk: a szombati rendezvény egyik kérdése az, hogy az elmúlt két év botrányos támadásai után a rendőrség képes lesz-e megvédeni a meleg, illetve őket támogató felvonulókat a csőcseléktől.

Akárki akármit gondoljon is, érdemes körülnézni, hogy a világban hol tiltják és hol engedélyezik a hasonló demonstrációkat. Erre utal közleményében Demszky Gábor főpolgármester is, aki hangsúlyozza: Budapest az egyetlen jelentős város Kelet-Közép-Európában, ahol évtizedes hagyománynyá vált a melegfelvonulás.

Örülhetünk, hogy a magyar főváros Bécs, Berlin vagy Madrid példáját követi, és nem azokat a városokat, ahol egy-egy etnikai, vallási vagy szexuális kisebbség tagjai nem vállalhatják önmagukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.