Napkollektor a 'faluházon'

Napkollektor kerül az ország legnagyobb panelépületének tetejére. Az egymilliárd forintot is meghaladó, szigetelést és nyílászárócserét is tartalmazó korszerűsítési program révén a felére csökkenhet az óbudai "faluház" lakásainak rezsije.

Nem jelent többletkiadást a lakóknak a felújításra felvett hitel törlesztése, mivel a korszerűsítéssel elérhető energiamegtakarítás révén a havi részletnél is többel csökken a rezsijük. Az ígéretet - a különféle számítások mellett - egy tavaly hasonló módszerekkel korszerűsített ház tapasztalatai is alátámasztják. Ott 47 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, ám a Szőlő utcában napkollektorokat is felszerelnek, így a megtakarítás jóval az 50 százalék fölé emelkedhet - magyarázza Puskás Péter, az óbudai önkormányzat alpolgármestere.

A 315 méter hosszú, 15 lépcsőházból álló, 886 lakásos panelház felújítását júliusban kezdték, és várhatóan november elejéig befejezik. A munka előkészítése már három éve megkezdődött. Az óbudai önkormányzat 2006 végén kötött szerződést Amszterdam és Szófia egy-egy városrészével egy uniós energiatakarékossági pályázaton való részvételről. A támogatás elnyeréséhez az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó programmal jelentkezhettek. Az óbudaiak csaknem 900 lakást érintő projektet dolgoztak ki, amely elnyerte a brüszeli döntéshozók tetszését. A helyszínül a "faluháznak" keresztelt hatalmas panelmonstrumot választották.

A lakók meggyőzésének korántsem könnyű feladata után újabb akadály gördült a program elé, hiszen a kormány épp szüneteltette a panelprogramot, márpedig az önrész csökkentése érdekében mindenképpen szükségük volt az állami támogatásra. A Panel Plusz újraindításakor az elsők között jelentkeztek. Pályázatukban vállalták 1500 négyzetméter napkollektor felszerelését, tíz centiméter vastag éghetetlen kőzetgyapot sávot tartalmazó homlokzat- és tetőszigetelést, az ablakok korszerű, ötcellás nyílászárókra cserélését.

A felújítás eredményeként minimum 50 százalékkal csökken majd a ház energiafelhasználása. Ez elsősorban a napkollektoroknak köszönhető, amelyek az épület teljes használati meleg vizét biztosítják majd. A fűtést viszont továbbra is a Főtáv szolgáltatja, mivel a teljes fűtési rendszer napenergiára való átállítása nagyságrendekkel drágította volna a projektet. Márpedig a program költsége így is 1,2 milliárd forint. A pénz negyven százalékát - részben az egymillió eurós uniós támogatásból - az óbudai önkormányzat biztosítja, az állami panelprogramból érkezik további 33 százalék, míg a fennmaradó 27 százalékot a lakók teremtik elő, hitelből. Az önkormányzat egyébként ennek kamatait is magára vállalta.

A belbecs mellett természetesen a külcsín is javul. Bár a fiatal építészek által korábban készített koncepcióterv - a ház az utcanévre utalva, szőlőfürtöt idézzen meg a színeivel - a szigetelőrendszer színkorlátai miatt nem valósulhat meg maradéktalanul, a hatalmas épület kontúrjai azért sokat lágyulnak a színezés eredményeként.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Az óbudai Szőlő utcai hosszúházban olcsóbb lesz a rezsi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.