Miből lesz a 120 milliárd?

Felfüggesztette a kormánnyal való tárgyalást tegnap a hét önkormányzati érdekvédelmi szövetség, mivel úgy látják, a kabinet csak a szférát érintő 120 milliárd forintos elvonásról beszél, de az érdemi lépések korántsem enynyire világosak.

A hét önkormányzati érdekvédelmi szövetség tegnap felfüggesztette tárgyalását a kormánnyal. A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának tegnap délelőtti ülése után azt közölték: a költségvetési tervezet benyújtása előtt egy héttel elvek helyett már a konkrét számokról kellene beszélni. A kormány ugyanis csak a "kőbe vésett" bruttó 120 milliárd forintos elvonást "szajkózza", miközben annak érdemi tartalmáról a kabinet képviselői sem tudnak nyilatkozni. A hét érdekvédelmi szövetség képviselői azt hangoztatták, hogy nem az asztal felborítása volt a céljuk, hanem azt kívánták egyértelműen üzenni a kormánynak, hogy nem tájékoztatást, hanem egyeztetést kívánnak. Akkor ülnek újra asztalhoz, ha a kormány érdemben fog egyeztetni velük.

Úgy tudjuk, az önkormányzati szövetségek már júniusban levélben jelezték az önkormányzati miniszternek, hogy rendkívüli egyeztetésre volna szükség, de erre választ sem kaptak. Majd később újabb levelet küldtek, ezt már a kormányfőnek. Erre egy hónappal később azt a választ kapták, hogy majd augusztus végén, szeptember elején lesz az egyeztetés. Ezt végül tegnap tartották. Az önkormányzati szövetségek úgy tudták, hogy szeptember elsején kapnak részletes írásos anyagot a 120 milliárdos elvonásról, de csak másodikán este kapták kézhez a papírokat, amelyek a már ismert tételeket tartalmazták, nagy vonalakban: 50 milliárd forint lenne a hazai finanszírozású fejlesztések elhalasztása, 37 milliárd a közoktatási, 12,3 a szociális, 3 a kulturális területet érintő elvonás, és 17-20 milliárd az úgynevezett "globális". (A "globalitás" a megyéket érintené. De hogy milyen formában, azt nem lehet tudni.)

A tanácskozás után több önkormányzati érdekvédelmi vezető is megfogalmazta: a kormány valójában biankó egyetértést kíván kicsikarni az önkormányzatoktól, érdemi tárgyalás nélkül.

A kormány úgy véli, hogy az önkormányzatok rosszul mérik fel a helyzetet. Szollár Domokos szóvivő lapunknak azt mondta: a települések még soha ilyen korán nem kaptak kézhez költségvetési elképzeléseket, a kormánynak még nincs is kész álláspontja, hiszen még nem is fogadta el a tervezetet. Visszautasítják azt is, hogy "diktátum" lenne a javaslat, hiszen a kabinet csak a bruttó 120 milliárdos keretszámot adta meg, azon belül "szabad a mozgástér, mondják meg a települések, hol legyenek a hangsúlyok". Igaztalannak tartja ugyanakkor az önkormányzatoknak azt a tanácskozáson elhangzott vádját, hogy a kormány velük akarná megfizettetni a válságot. Szollár emlékeztetett arra, hogy a gazdaság egésze 7,5 százalékkal zsugorodik, ehhez képest a 120 milliárd forint "csak" 4,9 százalékos elvonást jelentene.

Értesüléseink szerint a kormány által eddig tett ajánlások a normák lazítására, a kötelező eszközigények rugalmasabb kezelésére vonatkoznak.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének és Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke távozik az ülésről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.