Felmérték a holokausztot tagadókat

Magyarországon 12 százalék a holokauszttagadók aránya - derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét Kovács András szociológus ismertette a Holokauszt Emlékközpontban.

A Szonda Ipsos-vizsgálat során a holokauszttagadás támogatottságát három kijelentéssel mérték. Azzal az állítással, hogy "A koncentrációs táborokban nem is voltak gázkamrák", a megkérdezettek 6 százaléka, azzal a kijelentéssel, hogy "A zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint az általában állítják", 12 százaléka értett egyet, míg azt, hogy "A szörnyűségek nagy részét a zsidók csak utólag találták ki", 11 százalékuk fogadta el. A három kijelentésből legalább kettővel a megkérdezettek 12 százaléka értett egyet.

2006-hoz képest 26 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak aránya, akik szerint a holokauszttagadást büntetőjogilag üldözni kellene, de nem nőtt azoké, akik szerint büntetlenül lehessen tagadni, hogy megtörtént a holokauszt.

A korábbi felmérésekhez képest csökkent azok száma, akik szerint ennyi év után ezt a témát le kellene venni a napirendről - ma a megkérdezettek 40 százaléka vélekedik így.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.