A 100 legszegényebb magyar

Ki a 100 legszegényebb ember a mai Magyarországon? Az ország leggazdagabb lakóit évről évre megismerhetjük a vagyonlistát közlő kiadványokból, arról azonban alig van információnk, kik élnek a legnehezebb körülmények között. Az előítéletek és a társadalmi sztereotípiák ellen 1995 óta küzdő budapesti Kurt Lewin Alapítvány ilyen értelemben hiánypótló kezdeményezésre szánta el magát, amikor úgy döntött: 100 legszegényebb címmel tényfeltáró és ismeretközlő kiadványt jelentet meg.

Azt persze ne gondolja senki, hogy a kötet szerzői valamilyen szempontrendszer alapján toplistát készítettek a legnagyobb nyomorban élőkről, és összegyűjtötték a száz legelesettebb honfitársunkat. A gyűjtőmunka sokkal inkább arra irányult, hogy az elesettség, rászorultság és kirekesztettség legváltozatosabb formáit mutassák be. Így kiderülhet például, hogy egy középosztálybeli család súlyosan autista gyermekét lényegében ugyanaz a szegregáció sújtja, mint a romatelepeken felnövő halmozottan hátrányos helyzetű kortársait, hogy a kerekes székben élők számára egy lift nélküli bérház ugyanazt a szerepet töltheti be, mint az elítélteknek a fogház.

A szeptemberben megjelenő könyv 100 színes fotóval, objektív információkkal és személyes történetekkel, újszerű megközelítésben mutatja be a legszegényebbek mindennapjait. A kötet és a bővebb háttéranyagokat is ismertető internetes honlap ötletgazdája Hajós András (aki 2004-ig a Kurt Lewin Alapítvány kuratóriumának tagja volt) úgy fogalmazta meg a kezdeményezés célját: "Fontos, hogy a szegényekre ne problémagócként, hanem hozzánk hasonló emberekként tekintsünk. Ha tudomást veszünk a körülöttünk élő éhezőkről, idősekről, fogyatékosokról, rabokról, hajléktalanokról, már tettünk valamit." (R. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.