Koalíciós 'szakíts, ha tudsz' a városházán

A főpolgármester a BKV felügyeletének ügyében lépéskényszerbe akarta hozni az MSZP-t - állítják a szocialisták, akik a szerintük barátságtalan és egyoldalú döntés miatt újragondolnák a városházi koalíciót.

Az önkormányzati ciklus eddigi legélesebb koalíciós feszültségéhez vezetett a BKV feletti felügyeleti jog kérdése; a fővárost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció egyeztető tanácsa ugyan csak szerdán kezdte meg a tárgyalásokat a jogkör további sorsáról - amelyről Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hétfőn mondott le -, Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön váratlanul bejelentette, Horváth Csaba (MSZP) humánpolitikai helyettesre bízza a céget.

Steiner Pál és Horváth Csaba - előbbi neve is felmerült a felügyeleti posztra

Horváth - akiről már korábban tudható volt, hogy ambicionálja a feladatot - azonban Demszky Gábor lépésével kínos helyzetbe került, az MSZP ugyanis a jogkör átvételére nem hatalmazta fel. Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke egyenesen úgy vélte, hogy ilyen körülmények között Horváth nem felügyelheti a közlekedési vállalatot, Steiner Pál városházi szocialista frakcióvezető pedig a főpolgármester döntését egyoldalúnak és barátságtalannak, valamint a koalíciós megállapodásba ütközőnek minősítette. Steiner megfogalmazása szerint az is felvetődhet, hogy az MSZP újragondolja a koalíciót az SZDSZ-szel, ennek jeleként pedig a szocialisták által delegált helyettesek, azaz Hagyó és Horváth akár le is mondhat, és kívülről támogatják a koalíciót. Városházi információink szerint a helyzet még igencsak messze van a koalíciós szakítástól, s ezzel a főpolgármester és az SZDSZ sem számol reális alternatívaként. A szocialisták mindenesetre megpróbálnak időt nyerni, fővárosi és országos testületeik elé viszik a kérdést.

Demszky ugyanakkor azzal érvel: a BKV-hatáskör Horváthra testálása egyáltalán nem ütközik a koalíciós megállapodásba, hiszen a felügyelet így a szocialistáknál maradna. A főpolgármester attól sem zárkózna el, hogy újabb MSZP-s helyettest delegálhassanak a közlekedési ügyekre, így a BKV felügyeletére is a szocialisták, információk szerint e posztra Steiner Pál neve is felmerült.

A főpolgármester helyetteseit a törvény szerint a Fővárosi Közgyűlés választja, hatásköreikről viszont a főváros első embere szabadon rendelkezhet.

"Demszky azért döntött így, hogy lépéskényszerbe hozza a szocialistákat, a koalíciós egyeztetések ugyanis hosszú időre elhúzódhattak volna, attól függően, hogy miként alakulnak az MSZP-n belüli erőviszonyok" - mondta egy informátorunk. A koalíciós villongásban Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője is Demszky mellett állt ki. Egy tegnapi tájékoztatón azt mondta, hogy az ellenzék határozottan osztja a főpolgármester álláspontját, mert - idézzük - "ebben a társaságban még róla hihető a leginkább, hogy a lelkiismerete azt diktálja, ezzel a céggel valamit kezdeni kellene". Tarlós szerint azt kell eldönteni, hogy a szocialisták "politikai vágyait" elégítik-e ki, vagy rendbe teszik a BKV-t. A Fidesz frakcióvezetője úgy látja, a mostani huzakodás alapján a közlekedési vállalat csak akkor kaphatja meg a kormánytól várt, 30 milliárdos mentőövet, ha a BKV a szocialisták felügyelete alatt marad. Tarlós arra szólította fel az MSZP-t, hagyják abba a színjátékot, és ne akarják rendbe tenni azt, ami az ő emberei felügyelete mellett ment tönkre.

A közlekedési vállalat körüli hercehurca politikai nyertesének egyelőre a Fidesz tűnik, mert korábbi felügyelőbizottsági delegáljuk, Vitézy Dávid lehet a grémium elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.