Akit lehetett, visszahívtak a BKV-tól

Lefejezték a BKV-t, vagy éppen csak a feje maradt meg? A fővárosi koalíciós tanács tegnap úgy döntött, visszahívja a közlekedési vállalat igazgatóságát és felügyelőbizottságát. A területet felügyelő főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós a napokban adta vissza ezt a megbízatást. A vezérigazgató, Kocsis István tartja állását.

Ez a legkevésbé szakmai vita, vegytiszta politika. Forró a pite, és mindenki igyekszik a másik kezébe nyomni - jellemezte egy városházi informátorunk a BKV felügyeleti jogáról szóló szerdai fővárosi koalíciós egyeztetéseket. Hagyó Miklós (MSZP) jogkörének újraosztása kapcsán mindegyik fővárosi politikai erő arra törekszik, hogy a botrányoktól hangos BKV-t a másikra "tolja". A közlekedési vállalat ugyanis csődközeli helyzetben van, novemberben már a béreket sem tudja kifizetni, ha nem jön a várt, de Bajnai Gordon kormányfő által egyelőre a botrányok miatt leállított, 30 milliárd forint hitelt jelentő segélycsomag. Más kérdés, hogy sem a főváros, sem a kormány nem vállalná azt a kockázatot, hogy a közlekedési vállalat leálljon, a napi működés szintjén is csődbe menjen.

Demszky Gábor tájékoztatott a koalíciós döntésről

A koalíciós partnerek mindegyike tudja, hogy bármikor újabb csontvázak eshetnek ki a BKV szekrényéből, amiért ismét a céget szakmailag felügyelő politikai szereplőnek kellene magyarázkodniuk. Kulcsfontosságú a politikai játszmák szempontjából Kocsis István vezérigazgató személye is, akiben az MSZP bizalma véglegesen megrendült, az SZDSZ és a Fidesz viszont kiáll mellette.

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a fővárosi koalíciós egyeztető tanács szerdai, több mint kétórás ülésén az MSZP és az SZDSZ egyelőre nem jutott dűlőre, kihez kerüljön a BKV, csak arról határoztak, hogy visszahívják a cég igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait. Ezt korábban a szocialisták szorgalmazzák, akik a hírek szerint újra jelölnék korábbi delegáltjaikat a testületekbe. Ezzel a visszahívással valójában tehát két befolyásos, Demszkyhez közel állónak tartott SZDSZ-es, Székely Gábor eddigi fb-elnök és Tóthfalusi György igazgatósági elnök veszti el pozícióját.

Demszky Gábor a koalíciós egyeztetést követően bejelentette, az SZDSZ nem tartja kizártnak, hogy a BKV és a fővárosi közlekedés felügyeletére külön főpolgármester-helyettesi posztot hozzanak létre. (Ehhez viszont módosítani kellene a koalíciós szerződést, amit az MSZP nem támogatna.) A szabad demokraták az egyeztetés előtt felvetették, hogy kormánybiztost kellene kinevezni a cég élére, ezt azonban a szocialisták nem támogatják. Demszky szerint legalább a BKV igazgatósági elnökét delegálhatná a kormány, az fb elnökét pedig akár a Fidesz is adhatná. Hagyó visszalépésével Demszky alá tartozik a BKV, a főpolgármester viszont - mint nyilatkozatai jelzik - igyekszik szabadulni e felelősségtől. Ezért vonná be a kormányt vagy az ellenzéket a cég irányításába.

Az egyeztetések előtt Horváth Csaba (MSZP) humánpolitikai főpolgármester-helyettes jelezte, ha felkérik, vállalja a BKV felügyeletét. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető viszont úgy nyilatkozott, a városüzemeltetésben kevésbé járatos Horváth helyett a gazdasági helyettes, az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre lenne a megfelelő gazdája a cégnek. Horváth mögött nem egységesen sorakoznak fel a szocialisták, több MSZP-s attól tart, hogy a humánpolitikai helyettes különalkukkal erősítené befolyását. A Fidesznek pedig az a jó, ha minél nagyobb éket tud verni a színfalak mögött civakodó koalíciós felek közé, leginkább a szocialistákat támadva, mert az SZDSZ-szel, mint ellenféllel már nem számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.