Zárva marad a tévéelnöki iroda

A pénteki választási kísérlet előtt látványosan csökkent a tévéelnöki posztra pályázók száma a korábbi fordulókhoz képest. A hatodik körben sem valószínű, hogy lesz elnöke a Magyar Televíziónak. Van, akinek ez az érdeke, s van, akinek nagyon nem.

Székely Ferenc producer, a köztévé határon túli magyar műsorait irányító Havasi János, az MTV egykori szombathelyi körzeti stúdióját vezető Pehi László, a nyugalmazott televíziós vezető, Rományi Béla, valamint egyetlen külsősként Jutasi Zoltán közgazdász tévéelnöki pályázatáról szavaz pénteken a köztévét felügyelő alapítvány kuratóriumi elnöksége. Ha a pártok delegáltjai képesek kétharmados többséggel jelölni valakit, a civilekkel kiegészített nagykuratórium szavazhat róla. Míg korábban tíz-tizenöt jelölt volt, most öten próbálkoznak. Vélhetően azért csak ennyien, mert nem hiszik, hogy a procedúra után bele lehet ülni az elnöki székbe.

Az aspiránsok közül Székely szocialista jelöltnek számít, Havasit a Fideszhez kötik. Rományi a KDNP médiaszakértője volt, Pehi László szakmai jelöltnek tartja magát. A "kívülálló", 38 éves Jutasi Zoltán tíz évig vezette az informatikai tanácsadással is foglalkozó Navigátor Zrt.-t (amelybe 2001-ben beszállt a Wallis Rt.), innen 2006-ban a Wallishoz igazolt, 2007 végétől ez év elejéig a főleg az építőiparban érdekelt KÉSZ Holding Zrt.-t irányította.

A legutolsó, fiaskóval végződött elnökválasztáson Sztaricskai Tamás 41 éves marketingszakember volt a külsős, egyben a kormánypártok jelöltje. A kuratórium elnökségében megkapta a kétharmados többséget (a hét MSZP-s, a két SZDSZ-es és az egy MDF-es voksot), ám a - fideszes befolyás alatt lévő - civilekkel kiegészült "nagykuratóriumban" már nem volt meg a kétharmados támogatottsága. Jutasi lapunknak azt mondta: ha most nem választják meg, később talán ismét pályázik.

Valószínű, hogy lesz rá alkalma. Információink szerint ugyanis most sem választanak elnököt a köztévé élére. Az MSZP belefáradt a másfél éve tartó próbálkozásba, hogy hiába volt többsége, nem tudott kompromisszumot kötni az ellenzékkel, amely érdemben a végső döntést hozó "nagykuratóriumban" van többségben. Ezzel együtt, úgy tudjuk, újra megpróbálják, ezúttal Székellyel. A Fidesznek és a KDNP-nek nem érdeke, hogy még a választások előtt legyen tévéelnök. Előbbi ugyanis esetleges kormányra kerülése után összevonná a köztévéket, tehát egészen új helyzetet akar teremteni, nyilván ehhez megfelelő új emberekkel. Ha a kuratóriumi elnökség képes is lenne kétharmados többséggel odaállni valaki mellé a Fidesz ellenében is, a civilekkel kiegészített nagykuratórium vélhetően most sem választ majd elnököt.

"Nagy nevek" - akik már több ízben is próbálkoztak - most nem indulnak. Nem akar tévéelnök lenni Baló György, Szinetár Miklós rendező, nem próbálkozik Rudi Zoltán sem, akinek hivatali ideje lejárta - azaz 2008 márciusa - óta nincs elnöke a köztévének. Baló Györgyöt nem értük utol, Rudi, a köztévé stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója annyit mondott: elfoglalt, sok egyéb teendője van, ezért nem indult. Szinetár Miklós a választás előtt nem nyilatkozott.

A médiatörvény szerint ha az elnökség nem tud kétharmados többséggel javaslatot tenni az elnök re, és új pályázat kiírásáról sem tud dönteni, megbízatása megszűnik.

Kevesebb pénzt kapnak jövőre a közszolgálati médiumok

Tíz százalék körüli összeget csípne le a közszolgálati médiarendszer - a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda - támogatásából a jövő évi költségvetés. A szektor idén 53 milliárd forint költségvetési pénzhez jutott, jövőre 5-7 milliárdos spórolás vár az intézményekre. De nem egyforma mértékben. Elsősorban az MTV-től vonnák meg annak a 9,5 milliárd forint címzett támogatásnak több mint a felét, ami idén még a köztévé rendelkezésére állt. Költségcsökkentő tételként jöhet szóba, hogy nem hosszabbítják meg az MTV kettes csatornájának (m2) műholdas sugárzását. Kormánypárti források szerint a hosszabbítás pénzkidobás lenne, mivel a belföldet már az év vége felé lefedi az Antenna Hungária földfelszíni digitális műsorszórása, itt pedig jelen van az m2. Úgy tudjuk, nem csupán azért "spórolnának" éppen a köztévén, mert az a legnagyobb tétel a közszolgálati médiumok büdzséjében. A szigorítás "válasz" is lehet a "mélyrepülésére". Körülötte egyre gyakoribbak a botrányok, amelyek egy része pénzügyi természetű: az új székház körüli anomáliák (a felszereltség hiánya, a bérleti szerződés hátrányos rendelkezései), a menedzsment és a kuratórium egymásra mutogatása a vitás gazdasági-pénzügyi kérdésekben vagy a 300 millió forint feletti szerződések körüli szabálytalanságok. (P. A.)

Új székház már van, elnök egyelőre nincs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.