Bajnai bebetonozná az eddigi eredményeket

A jogos igényekre is nemet kell majd mondani Bajnai Gordon miniszterelnök szerint, aki a jövő évi költségvetést a józan ész büdzséjének nevezte a tegnapi kormányülésen. A kormányfő "bebetonozná" az eddigi eredményeket.

Még tart a válság, ezért folytatni kell a válságkezelést az elért eredmények megszilárdításáért, a növekedés újraindításához pedig további takarékosságra van szükség - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a tegnapi kormányülés elején. A kormányfő a tanácskozás nyilvános részén elmondta, hogy a válságkezelés egyik legfontosabb állomásához értek. Amit eddig tett a kormány, azt bele kell foglalni a jövő évi költségvetésbe, ahogy fogalmazott: "be kell betonozni". Bajnai szerint a jövő évi költségvetés több puszta takarékosságnál, mert valójában az adócsökkentésről, a közbiztonságról és a munkáról szól. "A takarékos költségvetés a józan ész és Magyarország érdeke is" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: "2010 rendkívüli év lesz a világgazdaságban, s rendkívüli helyzetet hoz Magyarország számára is, ezért a büdzsé is rendkívüli lesz."

A kormányfő kiemelte, hogy lesznek helyzetek, amikor az egyébként jogos igényekre is nemet kell mondani, mert nincs rá pénz. "Sok részérdek sérül a közérdek érvényesüléséért" - mondta. Ismét megerősítette, hogy a GDP idén és jövőre összesen 7,5 százalékkal csökken majd, a jövő évi, 3,8 százalékos hiánycélt pedig csak úgy lehet tartani, ha egyes területeken különösen visszafogják a költekezést. Ez utóbbiak közt említette az önkormányzati szférát, illetve a közösségi közlekedést, ahol megkezdődik a terület több éven át tartó átalakítása. Bajnai beszélt a közbiztonságról is - erre a nehéz helyzetben is több forrás jut. A cél az, hogy a "rendőrség közelebb legyen az emberekhez, elérhető közelségben a polgárokhoz és elrettentő közelségben a bűnözőkhöz". A miniszterelnök leszögezte: a kormány 2010-es költségvetésében is minden lehetséges anyagi, szervezeti és erkölcsi támogatást megad a rendőrségnek ahhoz, hogy szavatolni tudja az ország és az emberek biztonságát. A miniszterelnök szólt a jövő évi adócsökkentésről is, megismételve: 2010-ben "érdemben több" marad minden tisztességesen dolgozó magyar borítékjában.

A kormány a tervek szerint szeptember 11-én nyújtja be a költségvetést.

TÖOSZ: Csökkentsék a feladatokat!

Eltúlzott és teljesíthetetlen a tervezett 120 milliárd forintos önkormányzati forráskivonás, ezért azt kérjük a kormánytól, hogy azt csak tárgyalási alapnak tekintse - közölte Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke tegnap.
A TÖOSZ kidolgozott egy több száz javaslatot tartalmazó programcsomagot, amellyel szerintük - feladat- és hatáskör-átcsoportosításokkal, a törvényi szabályozás időbeli eltolásával és hatékonyabb munkavégzéssel - jelentős összeget lehetne megtakarítani az önkormányzati rendszerben. Molnár hangsúlyozta: a TÖOSZ-tag önkormányzatok egységes álláspontja, hogy a kormány nem támogatja a helyhatóságokat, hanem szolgáltatást vesz tőlük. A szolgáltatások nyújtására - az iskolafenntartástól a kórház-üzemeltetésig - törvény kötelezi őket. Ezért a szövetség úgy látja, csak akkor lehet a költségvetésükből elvenni, ha a szolgáltatások egy részét is kormányzati hatáskörbe vonják. (Hírösszefoglalónk)

Részben nyilvános ülésen tárgyalt a kormány a költségvetésről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.