Tíz év munka, egy év pihenés

Finanszírozott pihenőévet adna a pedagógusoknak Pokorni Zoltán, a Fidesz volt oktatási minisztere. A szakszervezetek és a szakma támogatja a 8-10 évenkénti szünetet, amit továbbképzésre fordítanának. De honnan lesz rá évi 30-40 milliárd forint?

Nyolc-tízévente fél-egy éves finanszírozott pihenőidőt kapnának a pedagógusok a Fidesz kormányra kerülése esetén - mondta a Magyar Nemzetnek Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, aki nem titkolta: vannak tárcavezetői ambíciói. A Fidesz pedagóguséletpálya-modelljének részeként megfogalmazott javaslat nem új, a szakszervezetek ezt már régóta kérik.

- A pihenőévet már a rendszerváltás óta szorgalmazza a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, de a válasz mindig az volt, hogy nincs rá pénz - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke. Szerinte pusztán a pihenőn lévő pedagógusok helyettesítése évi 38 milliárd forintos többletkiadással járna.

A PDSZ támogatandónak tartja az elképzelést, de csak akkor, ha garantálják a helyettesítő tanárok bérének finanszírozását, illetve azt, hogy a pihenőn lévő pedagógusok változatlan feltételekkel kerülhessenek vissza munkakörükbe - szögezte le Kerpen Gábor. Hozzátette: a kormányzatok egyre inkább az iskolától várják el a gyerekek szocializációját, egyre több feladatot hárítanak a pedagógusokra, akik ezeket nehezen tudják teljesíteni, így frusztráltak, kiégettek lesznek. Társadalmi érdek ugyanakkor, hogy a pedagógusok a finanszírozott pihenőidejük alatt szakmai felkészültségüket fejlesszék: továbbképzéssel, kutatással, esetleg egy gyakornok pályára állításával.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is úgy nyilatkozott: támogatják a javaslatot. Azt azonban nem látja, honnan lenne rá pénz, ráadásul az ütemezés is kérdéses, hiszen sok pedagógus van már 8-10 éve a pályán: ők nyilván nem mehetnének mind egyszerre szabadságra.

"Zseniális dolognak" tartja az éves pihenőidőt Nahalka István, az ELTE Neveléstudományi Intézetének egyetemi docense: ahol létezik, mondja, például Finnországban, bevált. Úgy fogalmazott: a pedagóguspálya önmagában még nem generálná a kiégettséget, de a magyarországi viszonyok igen. - A magyar pedagógusok nincsenek tisztában képességeikkel és lehetőségeikkel, így az évek során számos kudarcot halmoznak föl, ami frusztrálja őket - mutatott rá.

- Ennek ellenszere lehetne, ha megtanulnának más, újfajta oktatási módszereket is; az éves pihenőidőt erre kellene fordítaniuk. A pedagógusok hozzászoktak, hogy másokat, elsősorban a szülőket okolják kudarcaikért, mert nem nevelték meg gyermekeiket, de szakmai továbbképzéssel, önfejlesztéssel maguk is sokat tehetnének sikerességükért - mondta Nahalka István. Szerinte egyetlen megfontolandó tényező van a pihenőidő bevezetésében, az pedig a pénz: a szükséges összeg számításai szerint is legalább 30 milliárd forint lenne évente.

Felfüggeszthetik a tanárok továbbképzését

Átmenetileg felfüggesztené a jövő évtől a pedagógus-továbbképzési normatívát az oktatási tárca. Ennek összege személyenként évente 11 700 forint, így kétmilliárd forintot lehetne spórolni. Az iskolák részben ebből fedezik a hétévenkénti kötelező továbbképzést. Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondja: ha megvonják a támogatást, föl kell függeszteni a tanárok továbbképzési kötelezettségét is. Megjegyezte: a közoktatást egy hosszú távú befektetés helyett évek óta csupán költségvetési tételnek tekintik. - Ha azonban minőségi oktatást szeretnénk, nem lehet épp a továbbképzésen spórolni, miközben a tanároknak új módszereket kell megtanulniuk.

A fideszes politikusnak vannak tárcavezetői ambíciói
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.