Nem tűrik az önbíráskodást

Rövid időn belül 60-ról 300-ra növeli az ORFK a roma rendőrprogramba felvehető fiatalok számát - jelentette be Bencze József roma vezetők előtt. Az országos rendőrfőkapitány közölte: a rendőrség nem tűri el az önbíráskodást, bárki kövesse is el.

- A kriminalisztika történetében egyedülálló bűncselekmény-sorozat gyanúsítottjait fogta el a rendőrség augusztus 21-én Debrecenben, s bár még rengeteg munka van hátra, máris elegendő bizonyíték van a nyomozó hatóság kezében a gyanúsítottak ellen - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány szombaton, amikor az ORFK székházában roma vezetőkkel találkozott. Bencze arra kérte a roma vezetőket, nyugtassák meg a cigányságot, hogy - idézzük - "ez a támadássorozat, amely alappal keltett félelmet a romák körében, már nem folytatódik". Hívják fel a romák figyelmét arra, hogy az önbíráskodás is bűn. A rendőrség nem fogja eltűrni, hogy szabadcsapatok megállítsanak vagy üldözőbe vegyenek nekik gyanús autókat, és elszámoltassák a benne lévőket. Ahol ez megtörtént, a rendőrség őrizetbe vette az önbíráskodókat, és ez a jövőben sem lesz másképp.

- Megdöbbentően nagyfokú előítéletességgel találkoztunk a nyomozás során - mondta Bencze. Bűnt követ el az, aki feszültséget gerjeszt romák és nem romák között, bármelyik oldalról és bármilyen indíttatással teszi. Az ország 2000 településén él nagyobb roma népesség, de mindössze 150 helyen alakul ki konfliktus - többségében romák és romák közt. - A romakérdést nem lehet gumibottal megoldani - folytatta. A rendőrség a polgárőrséggel közösen bővíti a védőhálóprogramba bevont települések számát, s 60-ról 300-ra emeli a roma rendőrprogramba beiskolázható fiatalok számát.

Később Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a romák kételyeiről beszélt. Megköszönte, hogy a rendőrség elfogta a gyilkosságok és Molotov-koktélos támadások lehetséges elkövetőit, de mint mondta: egyes településeken még ma sem alhatnak nyugodtan a romák, mert éjjelente, a hajnali órákban gyanús terepjárókat látnak a szántóföldek irányából a romatelepek felé hajtani. Az éjszakai őrködésben elfáradt romák másnap nem tudnak dolgozni, emiatt viszont veszélybe kerül a megélhetésük.

A nyomozás fejleményeiről a roma vezetőknek sem árultak el többet a rendőrök, mint amennyit keddi sajtótájékoztatójukon elmondtak. Ám míg a keddi sajtótájékoztatóról kiadott közleményben az áll, hogy a gyanúsítottak közül kettőt kilenc támadással hozott összefüggésbe, további két gyanúsítottat pedig egy-egy esettel, addig szombaton Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója már úgy fogalmazott: az ügyben letartóztatott négy férfi közül kettőt nyolc, a másik kettőt pedig egy-egy támadással összefüggésben gyanúsítanak. Petőfi azt nem árulta el, hogy melyik esettel kapcsolatban nem gyanúsítottak meg még senkit a nyomozók.

Óvatosságra intik a kivándorlásra készülőket

Roma vezetők sajtónyilatkozatai szerint az utóbbi időben egyre több kivándorolni készülő család kért igazolást a helyi kisebbségi önkormányzatoktól arról, hogy lakóhelyükön származásuk miatt üldöztetésnek vannak kitéve. Az ORFK és a roma vezetők találkozóján, Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője óvatosságra intette a kivándorlást fontolgatókat. Szerinte vannak bizonyos érdek- és üzleti körök, amelyek gerjesztik a kivándorlási folyamatot. Miattuk olyan családok is útnak indulnak, amelyek semmit nem tudnak arról, milyen körülmények várnak rájuk. Itthon mindenüket elkótyavetyélik, majd néhány hónap múlva csalódottan térnek vissza. Berta Krisztina elmondta: Kanada (a kivándorló romák egyik kedvelt célországa) már a nyugat-európai átszálló repülőtereken szűri az utasokat. Nem egy roma családdal megtörtént, hogy már a Kanadába induló gépre sem tudott felszállni. Kanada a vízumkényszer ismételt bevezetésétől sem riad vissza, ha a világviszonylatban is színvonalas és liberális ellátórendszerét kihasználni akarók az országban tömegesen próbálnak menekültstátuszhoz jutni. Nyugat-Európában pedig semmi esélyük nincs a romáknak menekültstátuszt szerezni. (F. Gy. A.)

A főkapitány ajándékot kapott a roma vezetőktől. Balra Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.