Megkezdődött a melegfesztivál

A melegfesztivál már megkezdődött, egész héten tart Budapesten, a Művész moziban. A felvonulást szombat rendezik.

Nádasdy Ádám író, egyetemi tanár nyitotta meg az idei melegfesztivált a Művész moziban. Az eseményt a szokásosnál későbbi időpontban rendezik. Változás, hogy a fesztivál az eddigi néhány nap helyett több mint egy hétig, jövő vasárnapig tart. A programban filmvetítések, műhelybeszélgetések, vitafórumok is szerepelnek. A hagyományos felvonulás szeptember 5-én, szombaton lesz.

Sok éven át nem történt komolyabb atrocitás, tavaly és tavalyelőtt azonban szélsőjobboldali tüntetők támadtak a demonstráció meleg - és a velük szolidaritást vállaló - résztvevőire. A mostani felvonulás előtt a fideszes Ékes Ilona a rendezvény betiltását kezdeményezte, de gyorsan kiderült: a saját véleményét mondta, javaslatát pártja sem támogatja.

A szélsőjobb viszont szervezkedik. Az "új" magyar gárda tudatta, hogy a "nemzeti erők" mindent megtesznek a felvonulás megakadályozására. A rendre zavargásokig fajuló utcai megmozdulások egyik szervezője, Toroczkai László egy náci-nyilas szellemiségű honlapon hirdetett "nemzeti ellenállást". Szövege nem hagy kétséget afelől, hogy a gyakorlatban ez fizikai erőszakot jelent. A rendőrség azt ígéri, nagy létszámban lesz jelen a fesztivál helyszínein. A felvonuláskor a bekötő utcákat is lezárják, így tartva dobótávolságon kívül az ellentüntetőket. 

Whoopi mellettük áll

Whoopi Goldberg videoüzenetben támogatja a budapesti melegfesztivál résztvevőit. Az Oscar-díjas amerikai színésznő, aki forgatott Magyarországon is, többször hangoztatta az ország iránti szeretetét. Egy tévéműsorban azt is mondta, hogy szívesen lenne magyarországi nagykövet.

Whoopi Goldberg az Egyesült Államokban is többször kiállt a melegek jogai, az azonos neműek házassága mellett. Nem csak ő küldött támogató üzenetet a magyar melegfesztivál résztvevőinek: kanadai parlamenti képviselők is rögzítettek egy egyperces filmet, melyben szolidaritásukról és támogatásukról biztosították a résztvevőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.