Orbán tanár úr is oktatja a Fidesz leendő kádereit

Polgári értékrendet tanít Orbán Viktor a Lakiteleki Népfőiskolán - itt képezik egy Fidesz-kormány lehetséges közigazgatási-államigazgatási szakembereit, akikről személyi lapot vezetnek a Fidesznél.

Orbán Viktor már 2007 ősze óta figyel egy Fidesz-kormányzás személyi feltételeinek az előkészítésére; a pártelnök ekkor kérte fel Szabó Erika kiskunhalasi parlamenti képviselőt, hogy vezesse az elnöki stábhoz tartozó úgynevezett Képzési Igazgatóságot, s "térképezze fel", hogy a Fidesz választott politikusai milyen kormányzati-önkormányzati szerepre lennének alkalmasak.

Szijjártó Péter már nyilatkozott arról, hogy a Képzési Igazgatóság készíti fel a fideszes politikusokat államigazgatási, regionális és helyi igazgatási feladatokra. Közülük kerülhetnek ki a Fidesz kormányzása esetén az állami cégek vezetői, felügyelőbizottsági tagjai. Információink szerint a Fidesz a választások után csaknem 1500 államigazgatási-közigazgatási poszton tervez személycserét - a főosztályvezetői szintig változtatnának.

A felkészülés kapcsán Szabó Erika lapunknak elmondta: több ezer politikusról van szó, az érintettek szakmai és politikai hátterének felméréséről; mi a végzettségük, milyen munkahelyen dolgoztak, milyen téren szereztek szakmai tapasztalatokat, milyen politikai-önkormányzati tisztségeket láttak el. Erre azért van szükség, hogy ha a Fidesz felhatalmazást kapna a kormányzásra, azonnal látni lehessen, ki a megfelelő ember az adott feladatra. "Ez az előkészítő munka, hogy legyen megfelelő adatbázis", tette hozzá.

S hogy a felkészítés hol és miként zajlik? A képzéseket, tréningeket a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a Lakiteleki Népfőiskolán - erősítette meg lapunknak Balog Zoltán. Az alapítvány elnöke elmondta, hogy azoknak a Fidesz-tagoknak az "oklevelét", akik sikeresen vesznek részt a felkészítésen - ez két hosszú hétvégét jelent - eljuttatják a Képzési Igazgatósághoz. Szabó Erikáék pedig ezt átvezetik az érintett politikus "személyi lapjára". Mindez az adatvédelmi törvénynek megfelelően történik - tette hozzá Balog Zoltán.

Az alapítvány már a 2006-os önkormányzati választás után indított Önkormányzati alapismeretek címmel képzést, a nemzeti-polgári oldalhoz tartozó polgármesterek, alpolgármesterek, a megyei közgyűlések fideszes-KDNP-s tisztségviselői számára. 2008 februárjában pedig - nyilván a sikeres kormányzati felkészülés érdekében - a Közéleti Akadémia szakpolitikai képzéseket is elindított 15-25 fős csoportok számára. A jelentkezők tizenhat program közül választhatnak, és vannak speciális tréningek is: "Oktatáskultúra", "Költségvetéspénzügy", "Kisebbségi politika", "Civil társadalom - egyházi kapcsolatok", "Helyi társadalom feltérképezése, közösségépítés", illetve a kommunikációval, médiával, a közszerepléssel foglalkozó témák is, mint például "Kommunikációs tréning" vagy "Helyi médiakommunikáció".

Orbán Viktor pártelnök is tart előadásokat, mégpedig az általános képzés keretében, ez a polgári identitásról-értékrendről, s a "Fidesz-világ" elhelyezéséről szól Magyarország politikai térképén - mondta lapunknak Balog Zoltán. A Fidesz-vezérkarból Kósa Lajos, Navracsics Tibor és Varga Mihály is szokott ilyen képzést tartani. A helyszín rendszeresen a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Lakiteleki Népfőiskola. De van politikusi szerepre felkészítő/személyiségfejlesztő kurzus is, neves pszichológusok részvételével.

A kultúráról mások mellett Halász János a közigazgatásról, az önkormányzatok világáról Fazekas Sándor karcagi polgármester, fejlesztési politika, pályázatkészítés, EU-ágazati és regionális programok címmel pedig Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester ad elő. A nők az önkormányzati politikában témakör egyik felelőse Pelczné Gáll Ildikó, kommunikációs tréningeket pedig Halász Zsuzsa KDNP-szóvivő szokott tartani.

Az alapítvány honlapján olvasható statisztika szerint 2008 februárjától 2009. május közepéig 52 képzést tartottak. Egész évben 160 előadó tartott előadást. A képzések valamelyikét ez idő alatt 1100 helyi politikus sikeresen végezte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.