Elátkozott szombathelyi parkolóház

Négy éve kötött szerződést Szombathely önkormányzata egy fővárosi céggel egy belvárosi parkolóház építésére. Bár a beruházást egy éve be kellett volna fejezni, a kivitelezés még el sem kezdődött. Műszaki okok és politikai csatározások egyaránt hátráltatták a folyamatot. A téglalap alakú, nyitott oldalú, háromszintes építményben 264 gépkocsi férne el a Király, a Kőszegi utca és a Mártírok tere által határolt területen.

A megvalósítást először a közgyűlés jobboldali pártjai 2008 októberében azzal támadták, hogy a beruházó fővárosi kft.-ben érdekelt Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester. Czeglédy ezt cáfolta. Vitát váltott ki az is, hogy az 5300 négyzetméteres telken - melyet a beruházó 2005 végén vett meg az önkormányzattól - a munka nem kezdődött meg időben. Emiatt az ellenzék vissza akarta vásároltatni a területet a várossal. Végül úgy döntött a testület: a fővárosi cég építse meg a parkolóházat. Közben változtak az országos építési, településrendezési szabályok, ezért a terveket módosítani kellett. A régészeti feltáráskor római fal nyomaira bukkantak, s a műemléki hivatal előírásai szerint a leletmentés elkerülhetetlen volt. A jogerős építési engedélyt az idén januárban kapta meg a beruházó - közölte a tervtanács titkára, Sütő Gabriella.

Az egymilliárdos beruházás kivitelezése remélhetőleg még az idén megkezdődhet. A kivitelező cég ügyvezetője azt mondta: a hosszadalmas előkészítési eljárások során le kellett bontani egy, a telken álló épületet, és kiváltani egy városi távhővezetéket. Közben lejárt a beépítési határidő, amelyet a közgyűlésnek még meg kell hosszabbítania. Ez azért is szükséges, mert a bank csak rendezett jogi viszonyok után ad hitelt a finanszírozásra. Ha erre ősszel sor kerül, akkor a kivitelezéssel legkésőbb 2011 derekára végeznek - mondta az ügyvezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.