BKV: új időpontok, régi felelősök

Előnytelen munkaszerződéseket kötött a BKV előző menedzsmentje - állapította meg tegnap a cég felügyelőbizottsága. Az új vezető is hasonló szerződéseket kötött, de nem mulasztott.

Versenyképes jövedelmet és béren kívüli juttatásokat ígér leendő humánpolitikai igazgatójának a napokban megjelent álláspályázatában a BKV. Az előző igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra munkanaponként 160 ezer forint extra juttatást kapott 1,2 millió forintos alapbére és 300 százalékos prémiuma felett. Távozásakor 96 millió forint végkielégítést számlázott.

- A kifizetés a BKV felügyelőbizottsága által tárgyalt új jelentés szerint törvényes volt, de jó erkölcsbe ütközött - közölte Vitézy Dávid, az fb Fidesz-delegáltja, hozzátéve: az ügy felderítése és a felelősök megnevezése a rendőrség feladata. Az fb felszólította ugyanakkor Kocsis István vezérigazgatót, hogy indítson pert, ha eredménytelenül érne véget a végkielégítés visszafizetését célzó tárgyalás. (Kocsis már jelezte: aligha lesz alku.) A társaság a többi, nagy összegű végkielégítéssel távozott vezetőtől is peren kívül próbálja visszaszerezni a pénzt. A belső ellenőrzés szerint legalább 40-50 ember kapott tízmillió forintot meghaladó juttatást távozásakor.

Az fb előnytelennek minősítette a BKV jutalmazási, premizálási rendszerét, és határozatban szólította fel az igazgatótanácsot és a BKV vezetését új szabályok kidolgozására. Egyúttal üdvözölték Kocsis bejelentését, hogy a cég menedzsmentje nem vesz fel titoktartási pénzt. A magas végkielégítések alapját képező határozott idejű szerződések határozatlanná alakítására már az előző ülésen felszólították a céget. Akkor jutottak arra a következtetésre is, hogy a cég jelenlegi vezetőjének mulasztása nem állapítható meg, bár a botrány kirobbanásáig nem változtatott elődje szerződéskötési gyakorlatán. Azt viszont megállapította az fb, hogy a korábbi vezérek - Antal Attila és Balogh Zsolt - előnytelenül gazdálkodtak.

- Ezek után kérdéses, hogy Antal Attila meddig vezetheti az ugyancsak közpénzből gazdálkodó Vértes Volánt - mondta Vitézy Dávid, aki szerint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes "felelősséghárítása" is egyre kevésbé tartható. A Fidesz nem vár tovább: fegyelmi vizsgálatot kezdeményez ellene.

Az fb a GPS és a Kornusz Kft.-vel kötött tanácsadói szerződések vizsgálatára és a szükséges jogi lépések megtételére is felszólította a BKV-t. - Egy csőd szélén tántorgó cég nem vesztegethet el feleslegesen milliókat - magyarázta Vitézy.

Az ülésen elhangzott: a BKV novemberre fizetésképtelenné válhat. Felkérték a fővárosi önkormányzatot a finanszírozás rendezésére, az igazgatótanácsot pedig költséghatékonyabb működési rendszer kialakítására - tájékoztatta lapunkat Szabó István, az fb érdekvédelmi szervezetek által delegált tagja. A munkavállalói oldal fontosnak tartotta határozatba venni, hogy a spórolás nem érintheti a járműparkot és a karbantartást.

- A BKV finanszírozása csak akkor rendeződhet véglegesen, ha törvény garantálja a költségvetési hiány pótlását - jelentette ki Kocsis István az fb ülése után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.