Molotov-koktélt dobtak Szlovákia budapesti nagykövetségére

Molotov-koktélt dobtak kedden éjféltájt Szlovákia budapesti nagykövetségére. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem esett. A támadást a lehető leghatározottabban elítélte Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök.

Ismeretlen férfi Molotov-koktélt dobott szerdára virradó éjjel Szlovákia budapesti nagykövetségére. Két gyújtópalackot hajított a XIV. kerületi rendőrkapitányság közelében lévő épület bejárati ajtaja elé, de semmi sem gyulladt meg. Az akciót rögzítették a biztonsági kamerák. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem esett, de a történtek súlyos károkat okozhatnak az amúgy is feszült magyar-szlovák kapcsolatokban.

Bodnár Zsolt, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese nem adott egyértelmű választ arra, hogy a kamerák felvételei alapján felismerhető-e a támadó. Információink szerint a rendőrség begyűjti a környék valamennyi térfigyelő és biztonsági kameráinak felvételeit.

A támadást a követség dolgozói csak reggel fél hétkor észlelték. Azonnal értesítették a rendőrséget, a BRFK közveszélyokozás kísérletének gyanújával indított nyomozást. A rendőrség feltételezése szerint nem spontán akcióról van szó. A támadó ugyanis gondosan kivárta, míg az épületet napközben őrző rendőrök elvonulnak. Kérdésünkre, hogy az épülettől kődobásnyira lévő zuglói rendőrkapitányságon miért nem észlelte senki a történteket, Bodnár azt mondta: a támadás a Puskás stadionban megtartott Debrecen-Levszki Szófia mérkőzés lefújása után történt, amikor nagy volt a zaj a környéken. A követség lakói azt mondták a rendőröknek: hallottak valami csörömpölést, de azt hitték, a meccsről hazafelé tartók randalíroznak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Sólyom László a lehető leghatározottabban elítéli a támadást. Az államfő meggyőződése szerint az ilyen erőszakos cselekmények soha, semmilyen körülmények között nem elfogadhatók, és rendkívül károsan befolyásolják országaink kapcsolatát.

Bajnai Gordon miniszterelnök mély megdöbbenését fejezi ki, és a leghatározottabban elítéli a szlovák nagykövetséget ért támadást - írta a Kormányszóvivői Iroda. "A támadás köztörvényes bűncselekmény, annak is az egyik leggyalázatosabb formája. Ennek a szégyenteljes eseménynek semmi köze a politikához vagy a történelemhez, azt állampolgárságtól, pártállástól, világnézettől függetlenül minden jóérzésű, civilizált ember elítéli."

- Az eset súlyosan árt az ország megítélésének, és tovább nehezíti a két ország közötti vitás ügyek rendezését - közölte Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az MTI-vel. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt leszögezte: "Ha egy magyar ember követte el ezt a cselekményt, akkor mindenkiben tudatosítani kell, hogy ezzel nagyon súlyos kárt okoz a felvidéki magyarságnak, és jelentős támogatást nyújt a szlovák nacionalizmusnak."

Balázs Péter külügyminiszter tegnap tájékoztatta az uniós országok Budapestre akkreditált nagyköveteit a magyar-szlovák kapcsolatok helyzetéről, ismertetve a legfrissebb fejleményeket, így azt az incidenst, hogy Sólyom László köztársasági elnöktől augusztus 21-én megtagadták a belépést Szlovákiába a pozsonyi hatóságok. (MTI)

Rendőrök helyszínelnek a nagykövetségnél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.