Félmilliárdért keres brüsszeli ingatlant a pesti városháza

Csaknem félmilliárd forintért venne ingatlant Brüsszelben a fővárosi önkormányzat az ottani irodájának. A 2003-ban létrehozott képviseleten hárman dolgoznak, a létszámot fokozatosan bővítenék hétre.

"Tekintettel a főváros egyre erősödő EU-s szerepvállalására, a már a közeljövőben jelentkező rendkívüli lehetőségek kihívásokat és feladatokat is jelentenek, ezért elengedhetetlen Budapest brüsszeli jelenlétének megerősítése, az iroda infrastruktúrájának jelentős bővítése" - ezzel indokolja a tranzakciót az Ikvai-Szabó Imre és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés, amelyről ma tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés.

A képviselet irodáit jelenleg a brüsszeli régiótól bérlik kedvezményesen, azonban - áll az előterjesztésben - "a kibővült személyi állomány számára, illetve reprezentációs célokra méreténél és jellegénél fogva az nem alkalmas. Budapest, mint Kelet-Közép-Európa egyik vezető metropolisa, megfelelő képviseletéhez olyan ingatlan szükséges, amely megjelenésével is kifejezi a főváros uniós politikaformáló, érdekérvényesítő ambíciót". A javaslat szerint célszerű egy frekventált városrészben található, használatbavételre alkalmas műszaki állapotú irodaépületet megvenni.

A városháza eredetileg 200 milliót szánt az ingatlanvásárlásra, ezt idén 160 millió forinttal emelték meg, a hiányzó százmilliót pedig a 2010-es büdzsé terhére különítenék el. A bruttó 460 millió forint tartalmazza az adásvételt és a járulékos költségeket, adókat, illetékeket. Utóbbi - mind a telket, mind a felépítményt tekintve - a piaci érték 12,5 százaléka, a bejegyzésért további, nagyjából másfél százalékot kell fizetni. A közvetítői díj mértéke 3-5 százalék (azaz 14-23 millió forint).

Ez csak keretösszeg, ami elsőre soknak tűnhet, de a brüsszeli ingatlanárakat nézve nem az, ráadásul az ingatlan megvásárlása mellett az ottani magas illetékeket, közjegyzői díjat, a felújítás és az infrastruktúra kialakításának költségét is tartalmazza - tudatta lapunkkal Ikvai-Szabó Imre. A 300 négyzetméteres létesítményben 7-8 irodát, kiállítótermet, konferencia-központot is kialakítanának. Ikvai-Szabó szerint célszerű volna az EU-negyedben vagy Brüsszel belvárosában létrehozni a magyar főváros reprezentatív kirendeltségét, amelyhez hasonlóval például Varsó már rendelkezik - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.