Egységes bölcsőde-óvoda: 'ez rosszabb, mint ha nem járnának sehová'

A bölcsődéskorú gyerekekre rossz hatással lehet, ha a szeptembertől létrehozható, úgynevezett egységes óvoda-bölcsődébe járnak - állítják a Magyar Bölcsődék Egyesülete és a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület képviselői.

Az egységes óvoda-bölcsőde, ha kizárólag a gyerekek szempontjából nézem, nagyon rossz megoldás - állítja Scheer Ferencné, a Magyar Bölcsődék Egyesületének ügyvivője. Miként arról beszámoltunk, szeptember elsejétől a tízezer főnél kisebb településeken, új intézménytípust lehet alakítani, úgynevezett egységes óvoda-bölcsődét. Mivel óvodába csak hároméves kortól írathatók a gyerekek, sok településen a kisebbek intézményes elhelyezésére helyben nincs mód, mert néhány gyerekre nem tudnak bölcsődét szervezni. Ezen segítene az új ellátási formával.

Ezekben az intézményekben a gyerekek létszáma nem haladhatja meg a húsz főt, ebből legfeljebb 15 lehet óvodás korú. A három év alatti gyerekek egy ilyen csoportban sem lehetnek többen ötnél. A gyerekeket kétéves kortól vehetik fel.

- Bár a férőhelyhiány égető probléma, ez a megoldás a bölcsődés korú gyerekeknek roszszabb, mint ha egyáltalán nem járnának semmilyen intézménybe - állítja Scheer Ferencné. Szerinte ugyanis egyre nő az iskolaéretlen, ezért tovább óvodába járó gyerekek száma, ami azt jelenti, hogy egy ilyen egységes óvoda-bölcsődébe a kétévesek akár több 6-7 éves gyerekkel járnak majd egy csoportba. Az ügyvivő úgy véli, ez nem felel meg a kétévesek életkori sajátosságainak.

- Az idegrendszerükre káros lehet, ha napi 8-10 órát töltenek akár húszfős csoportban is, náluk jóval idősebbek között - mondja. Hozzáteszi: a bölcsődéskorú gyerekek mozgása koordinálatlan, alig beszélnek, még nem a társaikkal, hanem azok mellett játszanak. Scheer Ferencné felhívja a figyelmet: az Európa Tanács ajánlása szerint a gyerekek napközbeni ellátása elsősorban a gyerek érdekét kell hogy szolgálja, és csak másodsorban az anya visszatérését a munkába.

Az ügyvivő szerint további problémát jelenthet a tárgyi feltételek hiánya. - Egy kétévesnek teljesen más méretű bútor, másmilyen mosdó kell, mint egy óvodásnak - mondja. Szerinte az új intézményről szóló módszertani ajánlásban ugyan szerepel, hogy gondoskodni kell a kisebbek másfajta étkeztetéséről, tápanyagigényéről, de azt, hogy ez a gyakorlatban miként valósítható meg, nem tudja elképzelni. Azt is kifogásolja, hogy egy bölcsődei gondozónő lesz a gyerekekkel, a távollétében pedig a korosztály számára fontos gondozási műveleteket képzetlen dadus látja el. Elmondta: a Magyar Bölcsődék Egyesülete többször jelezte, hogy nem támogatják az elképzelést.

Annak az öt bölcsődéskorú gyereknek lesz nehéz dolga, aki egy ilyen csoportba kerül - mondja Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke is. Szerinte a kezdeményezés jó szándékú, de nem fogja megoldani a problémát. - A bölcsődei férőhelyhiány nem a kistelepüléseken okozza a legnagyobb gondot, hanem Budapesten és a nagyvárosokban - állítja.

Hozzáteszi: már egy kétéves és egy hároméves gyerek fejlettségi szintje közt is óriási a különbség. - De kétévesekre és hatévesekre egyszerre vigyázni, igazán kemény feladat - véli. Fábián Katalin szerint ennek ellenére az óvodapedagógusok meg fognak birkózni az új helyzettel, bár tovább nehezíti a dolgukat, hogy az érintett, tízezer főnél kisebb településeken sok a hátrányos helyzetű kisgyerek, akik még több figyelmet igényelnek.

Az egységes óvoda-bölcsőde koncepciója a Szociális Minisztériummal közösen, bölcsődei szakemberek bevonásával került kidolgozásra - mondja Kovács Erika, az Oktatási Minisztérium főtanácsosa. Kiemelte: különösen figyeltek arra, hogy a csoportokban a bölcsődéskorú gyerekek is komfortosan érezzék magukat.

- Külön gondozónő áll ennek a maximum öt kisgyereknek a rendelkezésére. Párhuzamosan figyelnek rájuk az óvónők is, akiknek el kell végezniük egy 60 órás gondozónői tanfolyamot - tette hozzá. Kovács Erika szerint a tárgyi feltételek is adottak lesznek, hiszen ezek az intézmények nem a semmiből jönnek létre, hanem az esetek többségében meglévő óvodákban kapnak helyet.

Hangsúlyozza: a csoportok létszáma legfeljebb húsz fő lehet, de ez nem jelenti azt, hogy mindenhol ennyi is lesz. Szerinte tehát nem áll fenn az a veszély, hogy rossz hatással lehet a kisebb gyerekekre tucatnyi jó néhány évvel idősebb csoporttárs.

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy az új bölcsődei férőhelyekre nagy szükség lenne, mert azoknál a családoknál, ahová 2010. április 30-a után születik kisbaba, a gyes időtartama az új szabályok értelmében háromról két évre csökken. A bölcsődék most is több mint 120 százalékos kihasználtsággal működnek, körülbelül 10-15 ezer férőhely hiányzik.

A bölcsődék most is több mint 120 százalékos kihasználtsággal működnek
bölcsőde, gyerek,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.