Elégedetlen az MSZP-frakció több miniszterrel

Egyre több kritikus vélemény fogalmazódik meg az MSZP-frakcióban a kormány egyes "civil" minisztereivel szemben. Elsősorban Hónig Péter közlekedési tárcavezető teljesítményével elégedetlenek - tudta meg lapunk.

Még a szocialista képviselőket is meglepte a Bajnai Gordon vezette kormány jó teljesítménye, ugyanakkor egyes "civil" miniszterekkel szemben egyre több a negatív vélemény. A Népszabadság több, egymástól független forrása szerint a szocialisták elégedetlenek Herczog László szociális és munkaügyi, Varga István gazdasági és Hónig Péter közlekedési miniszter eddigi teljesítményével. Míg Herczoggal kapcsolatban úgy vélik, hogy szándékai és céljai megfelelőek, de nehezen haladnak előre a tárcáját érintő ügyek, addig Varga Istvánnal kapcsolatban a frakcióvezetésből is többen megjegyezték: egyelőre nem tudja kellően mozgatni az apparátusát, "látszik, hogy a civilszférából jön, gyakran megvezetik a munkatársai".

Ennél konkrétabb és egységesebb a negatív álláspont Hónig Péter közlekedési miniszterrel szemben. A frakció munkáját érdemben irányító politikusok arra emlékeztettek, hogy Hónigot nemrég egy frakcióülésen "belső interpelláció" után leszavazták. Egy gyöngyösi elkerülő út megépítése kapcsán az érintettek sérelmezték, hogy nincs pénz a projektre, miközben a miniszter jelezte: keresik a megoldást.

Hónig hamar ellenfeleket talált a frakcióban, miután a kormányalakítás után szembehelyezkedett a fővárosi szocialisták által szorgalmazott távhőáfa-csökkentéssel. Úgy tudni, végül a Hagyó Miklós- Burány Sándor-Szanyi Tibor hármas erős belső lobbijának eredménye az áfacsökkentés. Komoly belső feszültségeket okoz, hogy az MSZP-frakció gyakorlatilag semmit nem tud a MÁV-szárnyvonalak tervezett megszüntetéséről, a társaság átszervezéséről. Információink szerint néhány képviselő ebben az ügyben a miniszterelnökhöz fordult; ma egyeztet MÁV-ügyben a miniszter és a frakció szakcsoportja.

Podolák György - az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetőjeként Hónig tárgyalópartnere - lapunknak azt mondta: a szakminiszter szigorú keretek közt dolgozik, mozgástere korlátozott. "Helyi és egyéni érdekek konfliktustömegét hordozza ez a tárca. Úttal, energetikával kapcsolatos kérdésekre kell választ adnia, ez sok egyéni képviselőt érinthet érzékenyen. Hónig Péter teszi a dolgát. Nyilván ha több idő állna rendelkezésére, többet egyeztetne" - mondta.

Hónig Péter a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: mint eddig, úgy a jövőben is törekedni fog a frakcióval való hatékony kapcsolattartásra. A kancelláriaminiszter kezdeményezésére keddenként fogadóórát tart a szocialista frakció tagjainak, de ezt eddig csak egyetlen képviselő vette igénybe. "Az ajtóm mindig nyitva áll, minden véleményt meghallgatok, a frakcióüléseket rendszeresen látogatom", tette hozzá. A MÁV-val kapcsolatban megjegyezte, hogy csütörtökön már harmadik alkalommal egyeztetnek a frakciódelegáltakkal a témában, s nincs olyan részlet, amelyről ne tájékoztatta volna a képviselőcsoportot.

Frakcióforrásaink szerint a szocialista képviselőcsoport elsősorban Oszkó Péter pénzügyminiszter teljesítményével elégedett, mondván: mindenben egyeztet a kormánypártiakkal, és kompromisszumkész. Pichler Ferenc PM-kabinetfőnök ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: az ingatlanadóval kapcsolatban volt a legtöbb egyeztetés, ahányszor a képviselők azt kezdeményezték, Oszkó és stábja mindig rendelkezésre állt.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a Népszabadság megkeresésére annyit közölt: a frakció és a kormány közti munkakapcsolat jól működik, az elmúlt időszakban nem volt olyan ügy, amelyhez a frakció szakcsoportjai, szakértői ne mondhatták volna el saját véleményüket, illetve javaslatukat.

Oszkó Péter (középen) a parlamentben, az adócsomag elfogadásakor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.