Tatárszentgyörgyön robbanásveszélyes a helyzet

Tatárszentgyörgyön a polgármester szerint soha nem tapasztalt feszültségben élnek az emberek. Nem nyugtatta meg a kedélyeket a gyilkosság gyanúsítottjainak elfogása sem. Itt egy roma apát és kisfiát lőtték agyon a gyilkosok. A településen korábban a Magyar Gárda tartott felvonulást, hogy támogatásáról biztosítsa a szerintük veszélyeztetett nem cigány lakosságot.

Berente Imréné polgármester a távirati irodának egyebek mellett elmondta: sokan további támadásoktól tartanak mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyosodik, hogy valóban az őrizetben lévők követték el a bűncselekményeket, s nincsenek társaik, netán megbízóik.

A polgármester véleménye szerint egyébként a félelemnél is nagyobb baj, hogy míg a kettős gyilkosság előtt békében éltek egymás mellett a romák és nem romák, addig az utóbbi hónapokban robbanásig kiéleződött közöttük a feszültség.

A falu roma lakosainak egy része úgy gondolja: bármit megengedhet magának. A polgármester szerint többen lopják a kukoricát, amit a földek tulajdonosai szinte éjjel-nappal őriznek. Félő, hogy előbb-utóbb egymásnak ugrik a két tábor - tette hozzá a polgármester, aki felháborítónak tartja, hogy még rendőr sincs Tatárszentgyörgyön, pedig kérték a kancellária segítségét.

A romák egy ideig járőröztek, és olykor önbíráskodásba hajlóan "kirángatták a járművekből" a szerintük "gyanús" terepjárók utasait, ezért ezt a módszert le kellett állítani - közölte a polgármester.

A lakosság egyik része a további támadások, másik része a megtermelt kukorica "lábra kelése" miatti félelmében vár rendőri védelmet, s izzik a parázs a faluban a visszautasított óvodaépítési pályázat nyomán előállt helyzet miatt is - mondta Berente Imréné. A 75 férőhelyes óvodába a törvény szerint a hátrányos helyzetű gyermekeket mindenképp fel kell venni, márpedig a 132 igénylő 40-45 százaléka roma, vagyis megfelel a kritériumnak.

Kit utasítsak vissza ebben a feszült helyzetben? - tette fel a kérdést tegnap a polgármester. Romát vagy hátrányos helyzetű magyart? Úgy tűnik, csak akkor figyel oda mindenki egy település lakóira, ha tragédia történik - összegezte véleményét a település elöljárója.

Tegnap egyébként szabadlábra helyezték azt a három férfit, akiket a szeptember 29-i tarnabodi támadás másnapján tartóztattak le. A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a három hevesi férfi meggyanúsítását és letartóztatását korábban az alapozta meg, hogy egy tanú lefűrészelt csövű vadászpuskát látott egyiküknél, majd a nyomszakértő lőpormaradványokat talált a ruházatukon.

Az előzetes letartóztatásából szabadon engedett tarnadobi Németh Renátót édesapja öleli át
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.