Megkezdődött az almaátvétel Szabolcsban

E héten megkezdték a korai érésű almafajták felvásárlását Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Egyelőre csak az Agrana Juice Magyarország Kft. vásárosnaményi üzeme nyitott ki, ahol szerződéses partnereiknek nettó tizenegy forintot adnak egy kiló ipari almáért.

Szigeti Zoltán ügyvezető igazgató érdeklődésünkre közölte: az ipari alma felvásárlási árát mindig az határozza meg, mennyiért lehet eladni a sűrítményt. Az idén is hatalmas a túlkínálat. Jelenleg a világpiacon egy tonna sűrítményért 600 eurót fizetnek, vagyis jóval kevesebbet, mint tavaly ilyenkor, amikor 900 euró volt az ára, s a szezon végére pedig alig érte el a 700 eurót. Szigeti Zoltán elmondta: mostantól a hét első két napján csak a rezisztens fajtát veszik át, és külön is dolgozzák fel. A rezisztens fajta korai érésű alma, amely kevés permetezést, vegyszert igényel, ezért minimális a gyümölcsben a szermaradvány. Sűrítménye alkalmas bébiétel és -ital készítésére, ízesítésére. A 2000 óta folyó program keretében most fordult termőre az összesen 3000 hektárnyi ültetvény.

Mint emlékezetes, tavaly augusztus 25-én vették blokád alá magasabb felvásárlási árat követelve a szabolcsi gazdák az Agrana vásárosnaményi üzemét. Akkor a felvásárlók
15-20 forintos kilónkénti árat ajánlottak, a gazdák viszont harmincat kértek. Az idén várhatóan tizenegy forintot kínálnak egy kiló ipari almáért, ami alacsonyabb a tavalyinál.

Az Alma Terméktanács szerdára szakmai egyeztetésre hívta a termesztésben és felvásárlásban érintett feleket Újfehértóra. A megbeszélés témája az alma piaci helyzete lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.