Az SZDSZ-frakció kőbe vésné az adócsökkentést

Költségvetésipozíció-foglalás SZDSZ módra: tegnap a frakció delegációja járt a kormányfőnél, nemsokára pedig a pártvezetőség is Bajnai Gordonnál kopogtat, hogy tisztázza a jövő évi büdzsé támogatásának feltételeit.

Az SZDSZ-frakció arra kérte a kormányt, úgy tervezze meg a költségvetést, hogy legyen fedezete a 2010-2011-re elhatározott adócsökkentésnek - mondta Kóka János kedden a parlamentben, miután - Horn Gáborral, Lakos Imrével és Magyar Bálinttal közösen - egyeztetett Bajnai Gordon kormányfővel a jövő évi büdzséről. Kóka János frakcióvezető azt mondta: javasolták a kormánynak, hogy véssék kőbe a következő két évre tervezett adócsökkentést is. Emlékeztetett: tavasszal fogadták el azt a jogszabályt, amely szerint lényegében egykulcsos, 17 százalékos szja-t vezetnének be, 2010-ben 5, 2011-ben pedig 15 millió forintos sávhatárral. Arra, hogy a frakció támogatja-e az önkormányzati 120 és a közösségi közlekedést érintő 70 milliárd forintos elvonást, Kóka azt válaszolta: egyelőre nem ismerik a kiadási oldal részleteit.

Kóka János kitért arra is, hogy reformok híján a stabilitás állami eszköze a költségcsökkentés maradt; ennek részeként az önkormányzati pazarlás visszafogását szolgáló csomagot tettek a kormány elé. Az egyeztetéseket tovább folytatják Bajnaiékkal.

Ugyanakkor az SZDSZ elnöke is a kormányfőhöz készül. Retkes Attila lapunknak korábban azt nyilatkozta, a jövő évi költségvetésről hamarosan tárgyalnak Bajnai Gordonnal. Retkes kedden kérdésünkre azt válaszolta: tudott arról, hogy Kókáék is tárgyalnak Bajnaival, és természetesnek tartja, hogy a miniszterelnök a frakcióval is egyeztet, de ő is találkozik a kormányfővel a költségvetés ügyében. Retkes elismerte, hogy előzetesen nem egyeztetett a találkozóról a frakcióvezetővel. Arra a kérdésünkre, hogy támogatja-e a Kóka János által vázolt költségvetési prioritásokat, Retkes Attila azt válaszolta: "Az új SZDSZ a rövid távú válságkezelést támogatja, a parlamenti/kormányzati cikluson túlnyúló döntéseket viszont nem. A párt az adócsökkentést képviseli, de ezt a harcot majd a következő ciklusban, a következő kormánnyal kell megvívni, éppen ezért döntő fontosságú, hogy az SZDSZ bejusson a parlamentbe a 2010-es választáson."

Kóka János a miniszterelnöki vizitről távozóban
Kóka János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.