Az őssejtbotrány miatt tiltakoztak

Az emberi test meggyalázása, magzatkereskedelem, néppusztítás - ezekkel a jelszavakkal tüntettek tegnap - hetekkel az ügy kirobbanása után - életvédők, köztük ismert orvosok az őssejtbotrány miatt. Papp Lajos szívsebész kollektív felelősségről beszélt.

"Magzat az étlapon? - A modern kannibalizmus pokoli, de kiugróan jó üzlet". Ilyen fedőlapú fénymásolatokat osztogatva tiltakoztak tegnap a budapesti Vértanúk terén életvédők, köztük ismert orvosok, így a Magyar Orvosi Kamara elnöke az őssejtbotrány miatt. Téglássy Imre, az abortuszellenes küzdelméről elhíresült Alfa Szövetség elnöke az ukrán és orosz magzatkereskedelemhez hasonló szálakat sejtetett az őssejtügy hátterében. Szerinte ma az emberi testek meggyalázása folyik. Felszólított, hogy a hatóságok vizsgálják meg, nem használták-e Kaposváron is szépészeti célokra elhalt magzatok szöveteit.

Jobbágyi Gábor, a Pacem in Utero Egyesület elnöke, jogász, a hatóságok munkáját méltatta, hozzátéve: szerinte tiltott abortuszokról lehet szó. Kizártnak tartja ugyanis, hogy az őssejtek legális abortumokból származzanak - halott sejteket ugyanis nem tudnak ilyen kezelésekhez használni.

Papp Lajos szívsebész népirtásról és az orvosokba vetett bizalom kockáztatásáról beszélt. Szerinte ezen kísérleteknek semmi más célja nem volt, mint a pénzéhes emberek pénzszerzési lehetősége. Azok az orvosok, akik részt vettek ezekben a beavatkozásokban, a gyógyításba vetett bizalmat vették el az emberektől. Méltatta ugyanakkor az Egyesült Államok elnökét, Barack Obamát, mert törvényekkel akarja szabályozni az őssejtkísérleteket. A szívsebész közös felelősségről szólt, hiszen "a gonosz ellen mindenki tud tenni. A bűnöst nem a körön kívül kell keresni".

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egyre nagyobb bizonytalanság, a hiányzó egészségpolitika és a politikusok felelőtlensége együttesen teremtett olyan helyzetet, hogy egyáltalán ilyen botrány előfordulhatott Magyarországon.

- Azért vagyok itt, mert egy olyan országnak, amely az Európai Unió tagja, a gyógyítás feltételeit biztosítania kell az orvosnak. Ma Magyarországon, amikor egy szakorvosi vizsgálat 34 forint 70 fillért ér, erről nem beszélhetünk - mondta Éger, aki szerint ez az ügy is jelzi: nem becsüljük meg, és nem is tudjuk megtartani az "elméket", akik ezért külföldre mennek, s ez a folyamat "ide vezet".

Az, hogy Éger az összefüggést abban látja-e, hogy ezek az "elmék" kényszerülnek arra, hogy "a zavarosban halásszanak", vagy épp az ő helyükre kerülnek a zavarosban halászók, nem derült ki. Miként az sem, hogy miért csak most, hetekkel a botrány kirobbanása után vonultak utcára a tiltakozók.

A gyógyításba vetett bizalmat vették el az emberektől - mondta Papp Lajos
Papp Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.