A nyelv, ami összeköt

Nyelvek és kultúrák színes forgataga lett Győrött a 28. alkalommal megrendezett anyanyelvi tábor. Harminckilenc gyereket a magyar nyelv iránti érdeklődés hozott össze a szépkiejtési versenyekről és a korszerű anyanyelvi képzéséről nevezetes Kazinczy gimnáziumban, ám megmutatták annak az országnak a kultúráját is, ahol élnek. Alkalmanként összekötötte őket a zene: a muzsika, a tánc közelebb hozta egymáshoz a résztvevőket.

A tábor egyik alapítójától, Wacha Imre nyelvésztől azt kérdezem: milyen nyelvet használnak manapság a fiatalok, akik az sms-kommunikációt naponta gyakorolják, ezáltal fogalmazásmódjuk vélhetően lényegre törő, szókészletük szegényes. A professzor válasza: az új diákkifejezések változatosak, a többségük rendkívül szellemes.

A tábor két vezetője, a győri Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna és az egri Batári Antal szerint az idegen nyelvek tanulása nem szoríthatja háttérbe az anyanyelv ismeretét. Aki nem tud helyesen magyarul, nem érti annak a logikáját, nem látja a szerkezetét, s más nyelveket nehezebben tanul.

- A magyar nyelv használata mellett fontos, hogy a kisebbségben élő magyarok annak az országnak a nyelvét is pontosan beszéljék, amelyben most élnek - osztja meg tapasztalatait a Szabadkán tanító Pintér Molnár Edit. - A Magyar Nemzeti Tanács ezért a szerb nyelv értékeinek megszerettetése érdekében programot is indít az ott lakó magyaroknak. Nem nyelvi ellenszenv miatt sajátítják el nehezen a szerbet a magyarok, hanem mert roszszak, porosak a tankönyvek, nyelvezetük elavult. A Vajdaságban tanuló Vizin Renáta ehhez hozzáteszi: a szerb nyelv nehéz lecke egy magyarnak.

- A magyar nyelv használatával szembeni ellenérzéssel én nem találkoztam a Vajdaságban, a környezetemben élők körében - mondja a középiskolás lány.

Hasonlóak a tapasztalatai a Beregszászon tanuló, teológusnak készülő Kovács Dorottyának. Szinte teljesen magyar környezetben él, s tapasztalata szerint inkább az odaköltöző ukránok tanulnak meg magyarul, mint a magyarok ukránul. Kovács Dorottya megjegyzi: a magyar soha nem lesz világnyelv, éppen választékossága, összetettsége miatt, ám hihetetlenül alkalmas arra, hogy az ember az érzéseit, gondolatait pontosan kifejezze. Márpedig ez minden párbeszéd, minden emberi kapcsolat feltétele.

Vizin Renáta, a Budapestről érkezett Kemenes Anna és Kovács Dorottya a győri Petőfi-szobornál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.