Kockázatos korszerű kezelést adni a gyerekeknek?

A büntetőjogi felelősségre vonás kockázatát is vállalja ma sok esetben a gyerekorvos, ha páciensének gyógyszert ír fel. Két gyermekpszichiáter pénzbüntetést kapott, mert a legkorszerűbb, ugyanakkor gyerekeken nem vizsgált terápiát alkalmazta. A gyógyszerek döntő többségét ugyanis a gyerekekre érvényesen nem próbálták ki.

Bencét skizofréniával kezelték. Két különböző terápiával is próbálkozott gyermekpszichiátere, de egyik sem hatott. A kisfiúnál végül egy harmadik, a felnőtteknél a legkorszerűbbnek tartott gyógykezelést kezdte el orvosa. Miközben a szakmailag helyes megoldás mellett döntött, szabályt sértett. A vadonatúj készítmény ugyanis gyerekeken nem volt kipróbálva, s az akkori szabályok szerint nekik így nem is lehetett volna adni. Az orvost pénzbüntetéssel sújtották. Ma már akár büntetőjogilag is felelősségre vonhatnák. A szabályok szigorodtak. Ha beadja az orvosságot, egy évig terjedő szabadságvesztést kockáztat.

Gyermekpszichiátria
Gyermekpszichiátria

A gyerekpszichiátria területén különösen sok gondot okoz az agresszív, viselkedészavaros, depressziós gyerekek kezelése.

- Ezekben az esetekben sokszor 30-40 éves gyógyszereket alkalmaznak a kollégák, mert az a szabályos, akkor ugyanis még nem éltek a mostani előírások. Míg akár Angliában, akár az Egyesült Államokban az orvosi tapasztalat, a szakértelem, illetve a szakirodalom elegendő alap a gyógyszereik alkalmazásához, nálunk valóságos lajstromot kell mellékelni, hogy engedélyezzék egy-egy termék használatát - mondja dr. Vetró Ágnes, a szegedi klinika gyermekpszichiátere, aki szerint más területeken még komolyabb problémákat okoz a szigor. Az újszülöttek, koraszülöttek intenzív ellátásában például szinte egyetlen gyógyszernek sincs klinikai tesztje, viszont beláthatatlan következményei lennének, ha a doktorok nem alkalmaznák az életmentő készítményeket.

Dr. Nobilis András csecsemő- és gyermekgyógyász szerint nálunk olyan dolgokat kér az engedélyeztetéshez a gyógyszerészeti intézet, amelyeket sehol másutt a világon. Mindezek mellett az orvos az, aki személyes felelősséget vállal az alkalmazásáért: ha bármilyen szövődmény vagy mellékhatás fellép, annak következményeit ő viseli. A szigor természetesen a biztonságról is szól: a gyógyszerelési hibák háromszor gyakrabban fordulnak elő gyermekek körében, mint felnőtteknél.

Ma még a gyermekeknek felírt készítmények döntő többségét nem vetik alá külön klinikai vizsgálatoknak. Az orvosok így - jobb híján - a felnőttgyógyszerekből adnak csökkentett adagot a kiskorú pácienseknek. Az EU egészségügyi miniszterei két éve új szabályozást alkottak: új gyógyszerek kifejlesztését, valamint a már engedélyezett gyógyszerek gyermekekre való tesztelését célozták. Azóta a gyógyszerek forgalomba hozatalának engedélyezésekor vizsgálni kell azt is, hogy adható-e gyerekeknek is.

A piacon lévő új készítmények már a gyermekekre vonatkozó javallatokat is tartalmazzák, de az idővel jelentkező jótékony hatásra vagy a kockázatokra vonatkozó tapasztalati anyag még nem áll rendelkezésre.

Az Európai Unió 2006 decemberétől az új gyógyszerek fejlesztésénél kötelezővé tette a gyermekeken való vizsgálatot. Új gyógyszert tehát nem lehet forgalomba hozni gyermekgyógyászati indikáció nélkül. Kivéve ha a kérelmet benyújtó forgalomba hozatali engedély jogosultja igazolja, hogy ilyen irányú vizsgálatok folyamatban vannak, vagy az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA) mentesítésével rendelkezik, például azért, mert a betegség, amire a készítményt szánták, csak a felnőtt lakosság körében fordul elő.

A korábban már engedélyezett gyógyszerek esetében nem kötelező a gyermekekkel végzett hatástanulmányok elkészítése. Ezeknél a készítményeknél egyelőre csak az a követelmény, hogy törzskönyvében szerepeljen az életkor szerinti alkalmazásra vonatkozó kitétel.

A WHO hivatalos listát ad ki az alapvető gyermekgyógyszerekről, továbbá protokollokat dolgoz ki a gyermekek körében alkalmazott gyógyszerek káros mellékhatásainak monitorozására.

Depressziós fiatalok

Nemcsak lelkileg, de testileg is sokkal rosszabbul érzi magát egy pszichiátriai betegséggel küzdő gyerek. A szegedi egyetemen folyó, nyolc évig tartó kutatás eredménye az Európai Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság budapesti konferenciáján kapott nyilvánosságot.

A vizsgálatból kiderült, hogy például a fiatalkori depresszió húsz százalékkal csökkenti az életminőséget a lelkileg egészséges kortársakéhoz képest. Vetró Ágnes, a kutatás vezetője, a konferencia egyik házigazdája szerint az ilyen gyerekek valamennyi területen hátrányt éreznek, vagyis a testi egészségüket, hangulatukat, családi, iskolai, baráti kapcsolataikat is rosszabbnak értékelték, mint egészséges társaik.

A pszichiáter szerint az is kiderült, hogy ha a fiatalok már kezelést kapnak, legyen az gyógyszeres vagy akár más típusú terápia, akár 8-10 hét alatt jelentősen javíthatók a hátrányaik. A depresszió ráadásul már 7-8 éves korban kimutatható, vagyis elvileg időben szakszerű ellátáshoz juthatnak a rászorulók. Ma egyébként ennek a korosztálynak a 3 százaléka depressziós, serdülőkorban ez már minden tizedik gyereket érinti, összességében pedig minden negyedik-ötödik fiatal lelkileg problémásnak tekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.