Politikusbizonyítvány: alig elégséges

A közéleti szereplők megítélése mélyponton van, a százfokú értékelő skálán ezúttal 29 pont az összesített népszerűségi mutató. Az átlagpolitikus választók általi minősítése elérhetetlen távolságra került a közepestől, alig az elégséges felett - derül ki a Szonda Ipsos augusztusi közvélemény-kutatásaiból.

A középérték közelében csak Sólyom László és Orbán Viktor találhatók, a többiekről egyértelműen kedvezőtlen képet festenek a választók. A szavazótáborok csak mérsékelten állnak ki kedvenc pártjuk politikusai mellett: 60 körüli pontszámmal. A bizonytalan választók szinte minden közéleti szereplővel elégedetlenek, amit 25-30 közötti pontszámokkal fejeznek ki.

Demszky Gábort sem hagyta érintetlenül a presztízsvesztés, az utóbbi időben tovább gyengült a pozíciója. Az év elején még 31 pontja volt, tavasszal 2, nyáron 6 pontot csökkent a rokonszenvmutatója. Az utóbbi időben főleg a korábbi hívei hátráltak ki mögüle: az SZDSZ támogatói körében 53-ról 37-re, a fővárosiaknál 33-ról 22-re mérséklődött a népszerűségi indexe.

Retkes Attila SZDSZ-elnökké választása óta a lakosság négytizede számára vált ismert politikussá. Nem lett népszerű, a rangsor vége felé található. Inkább vidéken fogadják el őt, de az ottani választóktól kapott 25 pont is csak relatív kedveltséget mutat (a fővárosiaktól kapott 15-ös rokonszenvmutatóhoz képest). Az MSZP támogatói 30 ponttal illetik, a fideszesek 20 pontra értékelték. Pártja hívei csak az átlagosnak megfelelően minősítik az elnököt, 22 pontal.

Vona Gábor a vidéki kisvárosokban és a falvakban, az alapfokú végzettségűek és a 30 év alattiak körében lett népszerűbb. E csoportokban már korábban is kedveltebb volt az átlagosnál, a mostani 7-8 pontos javulás felerősítette megítélésének karakteres társadalmi sajátosságait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.