Politikai kármentés, némi belvillongással a szocialistáknál a BKV ürügyén

Továbbra is merevek a politikai frontok a BKV-csatában: a szocialisták Kocsis István fejét akarják, vagy nem vállalják tovább a felelősséget a közműcégért, felügyeletét inkább átadják a liberálisoknak. Ám, hogy bonyolultabb legyen a képlet, az MSZP-ben sokan arra használnák a helyzetet, hogy meggyengítsék Hagyó Miklóst.

Eltökéltnek mutatja magát az MSZP fővárosi vezetése abban, hogy "nem hagyja a pártra égni" a Budapesti Közlekedési Vállalat ügyeit, ezért készek akár a budapesti koalíciót is "újragondolni" a liberálisokkal - értesült a Népszabadság. A két párt fővárosi vezetői még a hét elején nem hivatalos koalíciós egyeztetést tartottak a BKV, pontosabban a Kocsis István vezérigazgató körül kialakult helyzet ügyében.

A frontok megmerevedtek. Demszky Gábor főpolgármester azt javasolta a szocialistáknak, hogy a BKV (megosztott) felügyeletét Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes adja át a szintén főpolgármester-helyettes szocialista Horváth Csabának. Erről azonban az MSZP-sek hallani sem akartak, helyette közölték: vagy távozik vezérigazgatói székéből Kocsis István, vagy visszaadják a felügyeleti jogot a szabad demokratáknak. Mondván: vagy szabad kezet kap a szocialista párt a teljes tisztázáshoz, vagy legyenek a liberálisok a felelősök minden kizuhanó csontvázért. Ezt Demszky Gábor nem fogadja el.

Csakhogy a BKV körüli politikai csetepatéban mekkora szerepet játszanak a szocialista párton belüli hatalmi viaskodások. Korábban úgy tűnt, hogy a szocialisták egységesek és fővárosi politikusaik szabad kezet kaptak a BKV vezérigazgatójának esetleges menesztésére.

Tény viszont, hogy az MSZP országos elnökségének másfél héttel ezelőtti ülését követő megnyilatkozások - mint erre lapunk is felhívta a figyelmet - ellentmondtak egymásnak. Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő például egy sajtótájékoztatón megvédte Kocsis Istvánt, s közölte: a visszás szerződések nem az ő hivatali ideje alatt születtek.

Ez igaz, ám a tényhez rögvest értelmezés is csapódott: az MSZP felső vezetésében is vannak, akik a történet másik szereplőjét, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest is megreguláznák. Ez lehetséges, ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy ha a BKV-vezér a közlekedési vállalat botrányfolyamában nem is teljesen érintett, az MVM-körüli visszásságok miatt nem maradhat pozícióban.

Ugyanakkor Hagyó Miklós mögül néhányan kezdenek kihátrálni a korábbi "generációs" szövetségesei közül; s ez akár a közelgő főpolgármester-jelölti kiválasztást is befolyásolhatja. Hagyó tehát annak ellenére meggyengülhet párton belül, hogy jelen esetben az MSZP egységes támogatását tudhatja maga mögött.

Lendvai Ildikó pártelnök nemrég e-mailt küldött az országos elnökség tagjainak, melyben arról ír, hogy a fővárosiak feladata a vizsgálat lefolytatása a botrányt kiváltó ügyben, csakúgy, mint a személyi konzekvenciák levonása. Vagyis, a budapesti MSZP az ügyben szabad kezet kapott. Helyzetüket nehezíti azonban, hogy a fővárosi közgyűlés jövő heti ülésén - a Bőhm András-féle akció miatt - megszűnhet a balliberális koalíció többsége.

Mindenesetre a BKV-ügy mellékhullámain a szocialista pártelnök tegnap közleményt is kiadott, amely szerint a szocialisták tűrhetetlennek tartják, hogy takarékossági időszakban "kiskirályságok" legyenek, ahol más mércét alkalmaznak. Erkölcstelen kifizetésekről hallani a BKV-tól Debrecenen át Fejér megyéig - állapítja meg Lendvai Ildikó pártelnök. "Az állam nem lehet balek (...) Az MSZP azt javasolja, hogy készüljön olyan átfogó szabályrendszer, amely az önkormányzati és állami vállalatok állami támogatását a felelős és tisztességes gazdálkodáshoz, a vezetői önkorlátozáshoz köti" - olvasható a pártelnök vezetőtársainak küldött elektronikus levelében.

Hamar távozott Horváth Éva, aki a közműcég mellett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes munkatársaként is dolgozik - a kettősségről az Index.hu hírportál adott hírt a napokban. Úgy tudjuk, a BKV munkajogászai már azt is vizsgálják, mennyire összeférhetetlen az, hogy az SZDSZ fővárosi elnöke, Boruzs András munkaszerződésben áll a közlekedési vállalattal - állítólag humánpolitikai tanácsokat ad ismeretlen díjazásért. Szintén ehhez az ügyhöz kapcsolódik, hogy lapunk értesülései szerint a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, azaz Demszky Gábor sajtószóvivője, Nyáry Krisztián is rendelkezik - Horváth Éváéhoz hasonló - "másodállással": ő a Főkert Zrt. felügyelőbizottsági elnöke. Nyáry Krisztián ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: nem összeférhetetlen a két poszt, a BKV felügyelőbizottságának élére ellenvoks nélkül szavazták meg. Havi hetvenezer forint az ezért kapott járandósága.

Antall Attila egykori vezérigazgató és Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes - A BKV a végzetük?
"Mesterségem címere" - Antall Attila vezérigazgató és Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.