Nem avathat az új Magyar Gárda szombaton

A bíróság szerint a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombatra tervezett ünnepélyes eskütétele önmagában közrendbe ütközőnek minősíthető, ezért, ha az új Magyar Gárda mozgalom tagjai megjelennek a helyszínen, a rendőrség a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni.

A BRFK tegnapi közleménye felidézte: augusztus 10-én egy magánszemély bejelentette a rendőrségnek, hogy augusztus 22-én a Hősök terén az új Magyar Gárda mozgalom tagjainak ünnepélyes eskütételére kerül sor. A rendezvény megtartását Tóth Gábor rendőrfőkapitány megtiltotta a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, valamint az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmánya és a római egyezmény alapján.

A bejelentő felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a tiltó határozattal szemben a Fővárosi Bíróságra, ezt azonban elutasították. A bíróság végzésében utalt rá, hogy a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet - amelynek szervezeti egységeként jött létre a mozgalom - a Fővárosi Ítélőtábla július 2-án jogerősen feloszlatta. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.