BKV-vezér: Az átláthatóság senkinek sem érdeke

Kinevezése óta sorra jelennek meg a botrányos hírek a Budapesti Közlekedési Vállalatról. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója úgy véli, a vállalat szerinte szükséges átalakítása a támadások legfőbb oka.

- Egy trolibuszsofőr megkért, hogy adjak át önnek egy üzenetet: a BKV helyett a jövőben foglalkozzon valami mással. Meglepi?

- Tizenkétezer ember dolgozik a cégnél, nem szerethet mindenki. De sok levelet és telefonhívást kapok, amelyben támogatásukról biztosítanak a cég dolgozói. Mesterségesen gerjesztett az ellenem folyó hadjárat. A trolibuszvezetőnek én azt üzenem: szeretném, ha erősebb cégnél dolgozhatnánk - együtt.

- A fővárosiak aligha árasztják el hálálkodó levelekkel. A Nagykörúton már megint buszok járnak a villamosok helyett, holott alig néhány éve újították fel a vágányokat.

- A körúti sínpályán egy-két percenként követik egymást a villamosok. A vágányok extrém terhelésnek vannak kitéve. Az érintett pályaszakaszon 1990 és 2000 között volt utoljára átfogó felújítás. Nemrég a villamosmegállókat korszerűsítettük. Most a munkát határidőre, augusztus 20-ra befejezzük.

- A kinevezése óta eltelt időt botrányok sora fémjelzi. Százezrekért reprezentációs célra vásárolt szivarok, a milliókért bérelt szolgálati luxus Audi és most a végkielégítések.

- Előre tudtam, hogy támadások kereszttüzében telnek majd a napjaim. Úgy gondolom, hogy egy ilyen nagyvállalat vezetőjének elég triviális juttatás egy szolgálati autó.

- És a többi... A volt humánpolitikai igazgatóval az elődje kötött szerződést és az őt követő megbízott igazgató mondott fel neki, majd vette
vissza. Kiderült, hogy ön is tudott erről, de csak a botrány kitörése után indított vizsgálatot. Miért?

- A csaknem százmillió forintos végkielégítés kifizetésekor még az MVM Zrt. vezérigazgatója voltam, ezért aligha lehet felelősségre vonni. A felügyelőbizottság ezt ki is mondta a legutóbbi ülésén, egyúttal üdvözölték az általam tett rendőrségi feljelentést is. Sem a könyvvizsgálói jelentésben, sem a hónapokkal később készült vezetői levélben nem volt pontos összeg. A teljességi nyilatkozat is csak 36 millió forintról szólt, s ennek jogszerűségéről Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes nyilatkozatot tett. Ez alapján aligha tehettem volna feljelentést. Ezzel együtt nem tartom elfogadhatónak az ilyen nagy összegű végkielégítések kifizetését. A jelenlegi gyakorlatot felszámolandó koncepció készül a menedzsmentszerződésekbe foglalható juttatásokról, illetve ezek korlátozásáról. Hozzátenném: a prémium jó eszköz az ösztönzésre.

- Azért furcsa, hogy a 120-150 százalékos alapprémium azért a munkáért jár, ami a dolgozónak amúgy is feladata. A jól teljesítést pedig hasonló arányú, úgynevezett ösztönző prémiummal honorálták.

- Ezt a premizálási rendszert az elődeim honosították meg. Az alacsony alapbér így eladhatóbb volt a közvélemény és a tulajdonos felé, míg az ezen felül osztott juttatásokról hallgattak. De arról se feledkezzünk el, hogy egy ilyen óriási vállalatnak szüksége van profikra.

- Változtatott a gyakorlaton?

- Követtem a cégnél szokásos gyakorlatot. A felmondásokra azonban jóval kevesebbet költöttem. Az elődömmel szerződöttekkel a járandóság felében egyeztünk ki, az általam felvettek végkielégítés nélkül távoztak.

- Tanácsadói szerződéseket ön is kötött. Több alkalommal is offshore cégeket kért fel. Miért?

- Az érkezésem előtti évben mintegy 800 millió forint értékben kötöttek tanácsadói szerződéseket. Tavaly csaknem 405 milliót költött erre a cég, amelynek én alig tíz százalékát használtam fel négy hónap alatt. Ez már megtérült, hiszen a cég az üzleti tervének kialakításakor hatékonyan tudta felhasználni a tanácsadó cégtől kapott információkat.

- A rendőrség mégis nyomoz a tanácsadói szerződések ügyében.

- Hivatalos tudomása nincs erről a BKV-nak.

- Az a hír járja, hogy az ön kinevezése mögött a kormány és a főváros nem hivatalos megállapodása állt, ám a végkielégítési botrányok miatt megingott a bizalom.

- Én ilyen megállapodásról nem tudok. De meggyőződésem, hogy nem tartható a cég finanszírozási gyakorlata, miszerint a mindenkori vezérigazgató lobbizik a kormánynál és a közgyűlésnél. Tiszta cégstruktúrára van szükség. Ezt szolgálta volna a holdingosítás. A városatyák ezt nem támogatták, de mára előttük is nyilvánvalóvá vált, hogy a két éve bevezetett struktúra nem hatékony, ezért jobb lenne a régi rendszerhez visszalépni.

- Tudta, hogy nagy ellenlábasának, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek a szóvivője egészen a mai napig a BKV alkalmazásában állt?

- Hagyó Miklós nem ellenfelem. A szóvivője alkalmazásáról nemrég szereztem tudomást, és azonnal megnézettem a munkajogi aspektusát. Felmondtunk neki.

- És ön?

- A cég tulajdonosa bármikor leválthat, de ahhoz varázslónak kell lennie, hogy a végkielégítési ügyeket használja indokként ehhez.

Elkészült a nagykörúti villamospálya felújítása, holnaptól újra teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.