Pártcsíra a liberális oldalon

Már hetek óta keringtek a hírek az SZDSZ-ben: "Magyar Bálint szervezkedik". Először új pártról, majd egy nőszervezet megalakításáról szóltak a pletykák, felmerült, hogy egyesületet hoznának létre, amely esetleg egy párt csírája lehetne. Végül ez utóbbi jött be.

A 18 fős parlamenti SZDSZ-frakció öt tagja, Kuncze Gábor és Magyar Bálint volt pártelnökök (mint alapítók), valamint Hankó-Faragó Miklós, Sándor Klára és Világosi Gábor (mint vezetőségi tagok) részvételével Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) alakult. Ezzel közelebb került az intézményes szakadáshoz az SZDSZ.

Már napokkal ezelőtt sejteni lehetett, hogy többről lehet szó, mint egyszerű egyesületről, bár arról ellentmondásos hírek terjedtek el, hogy "menynyire politikai" a szervezet, amelynek létrehozásáról gondolkodnak a Retkes Attila elnök irányvonalával elégedetlen szabaddemokraták. A hétfőn közzétett alapítói nyilatkozattal a kételyeket eloszlatták, eszerint ugyanis ma Magyarországon politizálás helyett látszatpolitizálás zajlik, a társadalmi közmegegyezést ócska demagógia helyettesíti: "Sokan vagyunk, akik ma Magyarországon úgy érezzük: a polgári értékrendnek nincs Magyarországon megfelelő képviselete" - írják.

Az elnökség összetételéből is látszik, hogy nem hétköznapi civil szervezkedésről van szó. Az elnökség tagjai közül ugyanis hárman SZDSZ-es parlamenti képviselők (Hankó-Faragó, Sándor és Világosi), és ott van a pártból Retkes Attila elnökké választása után kilépett Ara-Kovács Attila külpolitikai tanácsadó, illetve Wittinghof Tamás budaörsi polgármester. Rajtuk kívül Litván Györgyné és Subasicz Éva ügyvéd is tagja az egyesület vezetőségének. A hét elnökségi tag közül hárman (Hankó-Faragó, Világosi és Wittinghof) aláírták a Retkes Attila pártelnökválasztása után közzétett, a párt új irányvonala ellen tiltakozó nyilatkozatot.

Úgy tudjuk, az egyesületet a Vam Design Centerben alapították meg hétfőn, körülbelül negyvenen. Az alapítók között van az eddig említetteken kívül Török Gusztáv Andor, Kalocsa SZDSZ-es polgármestere, illetve a pártból szintén a közelmúltban kilépett Rajk László építész.

Több alapítót is megkerestünk; egyikük arra a kérdésünkre, hogy az egyesület egy majdani párt csírája lehet-e, azt felelte: "nem fogunk kitérni a kihívások elől". Egy másik alapító tag pedig - szintén név nélkül nyilatkozva - úgy fogalmazott lapunknak: az EP-választások után különösen látható, hogy noha a társadalom meghatározó része szabadelvűen gondolkodik, nem találták meg a maguk politikai szervezetét, ez a szervezkedés egyik fő oka.

Ezt megerősítette lapunknak az egyik főszervező is. "A június 7-i európai parlamenti választások után indult beszélgetések során érlelődött meg az egyesület megalapításának gondolata", nyilatkozta Sándor Klára, az SZPE ügyvezető elnöke. Alapvető hiány mutatkozik ugyanis szerintük a polgári értékrend képviseletében, amit a választók is érzékeltek. "Az SZDSZ ugyan sokszor közel állt ehhez az értékrendhez, de a pártban sokféle irányvonal érvényesült, így a polgári értékrend nem tudott kiteljesedni, miként az MDF-ben sem. Éppen ezért, a klasszikus ideológiai törésvonalaktól mentesen szeretnénk, ha mérsékelt konzervatívok, illetve szociáldemokraták is csatlakoznának hozzánk, az európai gyakorlatnak megfelelően."

Arra a kérdésünkre, hogy ez esetben miért nem rögtön pártot alapítottak, Sándor Klára azt felelte: ha valamire szükség van, akkor az az, hogy a demokraták szóba álljanak egymással, ehhez pedig le kell bontani a pártok által felhúzott ideológiai falakat. A párttá alakulást nem zárják ki, ha ehhez meglesz a szükséges mértékű társadalmi támogatás. Arra a felvetésünkre, hogy ezek után nem tartják-e logikusnak, hogy kilépjenek az SZDSZ-ből, illetve annak frakciójából, a képviselő úgy válaszolt: az alapítók közül hárman egyéni körzetben szereztek mandátumot, de egyébként sem az SZDSZ-hez képest akarják meghatározni magukat. "Nincs jogi akadálya annak, hogy valaki több szervezetnek is tagja legyen, de ha odaérünk, elgondolkodunk ezen a kérdésen."

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke közleményben kívánt sok sikert az SZPE alapítóinak.

Szabad a pálya? Verseny kezdődik?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.