Debreceni végkielégítések: mennyi az annyi?

Törvénysértésről nincs szó, de helytelen gyakorlatról igen - reagált az MSZP debreceni elnöke arra a bejelentésre, amely szerint a városban jogosulatlanul fizettek volna egyes önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek végkielégítést, prémiumot. Debrecen fideszes polgármestere szerint minden kifizetés jogszerű volt.

A debreceni önkormányzati cégeknél - a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nél, a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park (DIIP) Kft.-nél és a Csokonai Színháznál - kifizetett milliós prémiumokról, végkielégítésekről az MSZP szóvivője, Nyakó István azt mondta: "a Fidesz álságos, hazug és kétszínű politikát folytat: kormányon szórták a közpénzt a hozzájuk közel állóknak, sok tízmilliós lelépési pénzeket és jutalmakat fizettek, és ugyanezt teszik ma is az általuk vezetett önkormányzatoknál". Kifejtette: Debrecenben, az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonkezelő holding tagvállalati vezetőinek Kósa Lajos polgármester utasítására fizettek ki jutalmakat annak ellenére, hogy az igazgatóság határozatában deklarálta: nem fizet prémiumot a holding nehéz gazdasági helyzetére tekintettel. Szabó Zoltán MSZP-s parlamenti képviselő múlt vasárnap újabb debreceni ügyeket is említett: a veszteséges ipari park távozó igazgatójának harmincmilliós, és a hiánnyal küzdő színház igazgatójának két éve kifizetett tízmilliós végkielégítést.

- Ezek az ügyek talán nem törvénysértők, hiszen két fél írásban rögzített megállapodásán alapulnak. De az, hogy veszteséges cégek éléről sok millió forinttal távoznak vezetők, vagy az adósságot évek óta halmozó önkormányzati társaságoknál milliós prémiumokat fizetnek ki, helytelen gyakorlat, amin változtatni kell - mondta tegnap lapunknak Zsíros Zsolt önkormányzati képviselő, az MSZP debreceni szervezetének elnöke. Szavai szerint évek óta hiába küzdenek azért, hogy a város vagyonát kezelő holding gazdasági ügyeit nyomon kövessék, ezért fordulhat elő, hogy olykor csak hónapokkal később értesülnek egy-egy különös kifizetésről - állítja Zsíros Zsolt.

Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatója alaptalannak tartja a vádakat. Kifejtette: a veszteség részben egy, a fejlesztéshez szükséges ingatlan megvásárlásához felvett hitelnek, nagyobbrészt a forint tavalyi gyengülésének tudható be. A Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park egy másik cégbe olvadt be, ezért kellett a vezető és valamennyi munkatársa munkaviszonyát megszüntetni, az igazgató pedig nem végkielégítést kapott, hanem a szerződésében felmondás esetére meghatározott juttatást, amelynek összege nem 30 millió, hanem bruttó 15 millió 247 ezer forint volt.

A vagyonkezelő társaság tagvállalati vezetőinek részére kifizetett prémiumokkal kapcsolatban Mészáros József közölte: a nyolc cégvezető együttesen 39 millió forintos jutalomra lett volna jogosult, de a velük kötött megállapodás alapján összesen bruttó 18 millió 200 ezer forintot kaptak, az ezen felüli járandóságukról a gazdasági válságra tekintettel lemondtak.

Kósa Lajos debreceni polgármester közleményében - a fenti két ügy mellett - kitért a debreceni Csokonai Színházból két éve távozó direktor végkielégítésére is. Megjegyezte: Csányi János távozásakor annyi pénzt kapott, amenynyit a törvények meghatároztak.

A Csokonai Színház - a két éve távozó direktor annyi pénzt kapott, amennyi a törvény szerint járt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.