A lángok elzárták a menekülés útját

Továbbra is válságos az állapota annak a tizenhat éves lánynak, aki a szombat esti miskolci paneltűzben szenvedett életveszélyes szén-monoxid- és füstmérgezést. Tizenhárom éves öccse és harminckilenc esztendős édesanyja egyaránt életét vesztette.

Polgárdi József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház részlegvezető főorvosa lapunkkal tegnap azt közölte: a lány folyamatos intenzív ellátásra szorul, állapota nem javul, a betegség kimenetele bizonytalan.

A városi rendőrkapitányság is bejelentette, hogy szakértők bevonásával, közigazgatási eljárás keretében kezdett vizsgálatot a miskolci panelháztűz ügyében. A tűzoltóság is vizsgálódik, s ennek ugyan még nincs végeredménye, de több részlet már kiderült. Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője lapunknak elmondta: a tűz az egyik hatodik emeleti lakásban keletkezett, s onnan kiindulva a lángok az épület mindkét oldalán felfelé terjedtek. A szóvivő hozzátette: a tűz az épületen kívül terjedt, s vélhetően az is okozhatta, hogy több lakó az erkélyén éghető anyagokat tárolt. A vizsgálat kitér arra, hogy a tűz elterjedésében milyen szerepe volt a külső falon két éve elhelyezett polisztirolhab alapú hőszigetelő anyagnak.

Megtudtuk: a hatodik emeleti lakás teljesen kiégett, a hetedik emeleten, az áldozatok lakását szintén elérték a lángok, ezen kívül a füst és a hő okozott károkat, csakúgy mint a nyolcadikon és a kilencediken. A szóvivő elmondása szerint a tizenhárom éves fiú és édesanyja egy olyan szobába szorultak, ahonnan már nem tudtak kimenekülni a külső közlekedőre, ráadásul azt a helyiséget emelőkosaras járművel, vagy más, úgynevezett magasmentő eszközzel sem lehetett megközelíteni. Mindketten füstmérgezés következtében vesztették életüket.

Hétfő délután rendkívüli ülést tartott a helyi védelmi bizottság. Ennek szünetében Káli Sándor, Miskolc polgármestere bejelentette: számlát nyitottak a károsultak megsegítésére.

Leskó György alezredes, a miskolci katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője kérdésünkre azt közölte: a takarítás befejeződött a tűz miatt károsodott épületben. Az áramellátást helyreállították, a gáz- és a vízszolgáltatás visszakapcsolása azonban még várat magára. Megkezdték a statikailag veszélyessé vált épületrész aládúcolását. Tegnap két újabb károsult jelentette be igényét az önkormányzat által felajánlott tizennyolc szükséglakás valamelyikére. Velük együtt már négy család élt ezzel a lehetőséggel. Azoknak, akiknek a tűz, vagy az oltás során megsérültek, esetleg használhatatlanná váltak a berendezési tárgyai, a Magyar Vöröskereszt biztosít bútorokat, fekhelyeket - közölte az alezredes.

A megolvadt burkolat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.