A gyógyszerektől leszünk betegek

A magyar lakosság negyven százaléka kimondottan gyógyszerellenes, ennek ellenére, ha az embereknek panaszaik vannak, mégis a tablettákhoz nyúlnak először. Pedig ez nem veszélytelen - Magyarországon évente átlagosan húszezren a gyógyszerek okozta gyomorvérzés miatt kerülnek kórházba.

"Attól függ, hogy miért fáj a fejem. Amennyiben migrénes jellegű a fájdalom, görcsoldót veszek be. Ha pedig a magas vérnyomás okoz gondot, a legjobb, ha Magne B6-ot, és lefekszem egy rövid időre. Ha mindezekre nincs lehetőségem valamiért, marad az aszpirin vagy az Algoflex. Nagyon régen volt egy gyógyszer, csak most nem jut eszembe a neve, az jó volt. Nagy rózsaszínű tabletta volt. Egy idő után azonban olyan szívdobogást kaptam tőle, hogy azt hittem kiugrik a helyéről, így azt abba kellett hagyni". Egy fórumidézet a gyógyszerekkel szerzett tapasztalatokról. Az internet ugyanis egyfajta "új szomszédasszony" - egyre gyakrabban a világhálón keresünk segítséget egészségügyi panaszainkra. A tanácsokat pedig többnyire meg is fogadjuk, és megrendeljük saját terápiánkat.

Egy most készült felmérés szerint a magyar lakosság úgy véli, hogy az egészséget - a stressz és a dohányzás mellett - a túlzott gyógyszerfogyasztás károsítja a leginkább. Ennek ellenére a legtöbben mégis a tablettákhoz nyúlnak, ha az egészségükért tenni akarnak. Mindez szakemberek szerint azt jelzi, hogy a lehető legegyszerűbb módon akarunk foglalkozni a problémáinkkal.

- A megkérdezettek negyven százaléka kimondottan gyógyszerellenes. A többség tart a készítmények mellékhatásaitól is, mégis, úgy tűnik számukra, hogy ez a legegyszerűbb megoldás, ha szabadulni akarnak az egészségügyi panaszaiktól - mondja dr. Lantos Zoltán, a kutatást végző GfK Hungary egészségügyi szekciójának vezetője.

- A tünetektől és a betegségtől függően a betegek 80-90 százaléka a világhálón igyekszik tájékozódni. Csakhogy minél inkább akut a baj, annál kevesebben néznek utána a szakemberek által javasolt teendőknek. Krónikus betegségek esetén a betegek az internethez fordulnak vagy a hozzátartozóiktól kérnek tanácsot, s csak azokat fogadják el, amelyek a legközelebb állnak a saját szokásaikhoz és feltételezéseikhez - teszi hozzá a kutató.

Az óvatosság, a túlzott gyógyszerszedéstől való félelem azonban nem alaptalan. Évente csak az egyes fájdalomcsillapítók okozta gyomorvérzés miatt úgy húszezren kerülnek kórházba. A nálunk leginkább használt nyugtatók, antibiotikumok és hashajtók is komoly károkat okozhatnak a szervezetünkben. A szakember "ördögi körről" beszél, ami pillanatok alatt kialakulhat a piruláktól, az eredeti panasznál lényegesen összetettebb gondot okozva.

- Nálunk mi sem természetesebb, hogy ha fáj például a torkunk, akkor azonnal a gyógyszeres dobozhoz nyúlunk, előkapjuk a korábban beszerzett antibiotikumot. Ezzel csak azt érjük el, hogy akkor, amikor már valóban kellene az antibiotikum, tökéletesen hatástalan lesz. Ráadásul tönkreteszi a bélflórát, ami bélproblémákat, emésztési gondokat okozhat majd - mondja Zacher Gábor toxikológus. - Majd aztán jönnek az ártalmatlannak gondolt hashajtók, de azok fölborítják az ionháztartást, felszívódási zavarokat okoznak, s így hiánybetegségek alakulhatnak ki. Ugyanígy, végeláthatatlan folyamatot indítanak az alvászavarokra, szorongásra, stresszre használt nyugtatók, az antidepresszánsok, amelyeknél a hozzászokás veszélye a legnagyobb, ráadásul az alapproblémán nem segítenek, jelentős súlygyarapodást, illetve szexuális zavarokat okozhatnak - mondja Zacher doktor.

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) is vizsgálta a lakosság hozzáállását. Ennek alapján szerintük a legfőbb veszélyforrás az a tévhit, hogy a gyógyszert, a gyógyhatású készítményeket csodaszereknek gondoljuk.

- Egyértelműen kiderült, hogy a lakosság döntő többsége a gyógyhatású szerekről, a táplálékkiegészítőkről azt gondolja, hogy mind-mind bevizsgált, biztonságos termékek, holott erről szó sincs. A "hívószó" pedig a "természetes" vagy a "növényi eredetű", miközben a fogyasztók elfelejtik, épp ez az eredetük a legerősebb mérgeknek is. Vagyis: ezek a szerek bármikor okozhatnak súlyos mellékhatásokat, mérgezéseket is - mondja Sziklai-Horváth Attila, az MGYK egyik vezetője.

- Ugyanilyen tévhit, hogy a vény nélkül szedhető gyógyszerek ártalmatlanok, enyhébbek. Holott erről szintén nincs szó. A nem receptköteles szereket egyebek mellett az különbözteti meg a szabadon vásárolható termékektől, hogy ezek egyértelműen azonosítható tünetekre használhatók, szedésük pedig nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet - teszi hozzá a szakember.

Sziklai-Horváth Attila szerint egyre gyakoribb a különböző készítmények és hatóanyagok keverése is. A májkárosodás vagy a gyomorfekély pedig akár tíz nap alatt is kialakulhat a szakszerűtlen gyógyszerszedések miatt. Ő azt tanácsolja, mindenképpen kérjük a patikusok segítségét a döntéshez.

Miért kell szigorú orvosi ellenőrzés mellett szedni a pirulákat?


Rubophen

Széles körben használható láz- és fájdalomcsillapító. Hatékonyan alkalmazható fejfájás, fogfájás vagy ízületi és reumatikus fájdalmak esetén. Csakhogy nagyobb adagokban alkalmazva - tartós szedés esetén - a májszövet visszafordíthatatlan pusztulásnak indul, és a probléma halálos kimenetelű is lehet.

Algopyrin

Szedésének leggyakoribb mellékhatása lehet az émelygés, az étvágytalanság, a hányás és a csalánkiütés. Számos káros mellékhatása közül talán a legfenyegetőbb az immunrendszerre gyakorolt káros hatása. A tartós Algopyrin-szedés következtében a szervezet fehérvérsejtszáma rohamos csökkenésnek indulhat. Ennek tünete a láz, a hidegrázás, a nyelési nehézség, a garatkörnyéki vagy ivarszervi gyulladás lehet. Ezenkívül olyan légzőszervrendszeri mellékhatások is jelentkezhetnek, mint az asztmás roham.

Xanax, Seduxen, Rivotril

Gyakori mellékhatásaik a bágyadtság, az álmosság, a memória- és figyelemzavarok, a tanulási képesség csökkenése, a zavartság vagy az agresszivitás. Krónikus szedésükkor függőség alakulhat ki, károsan befolyásolhatják a beteg szexuális funkcióit, súlygyarapodást okozhatnak, kismamáknál károsíthatják a magzat idegrendszerét.

A mellékhatásokról nem mindig kérdezzük meg az orvosunkat, gyógyszerészünket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.