Lendvai Ildikó modellváltást sürget

Az MSZP készülő választási programjában új témaként határozza meg azokat a területeket, ahol a biztonság veszélybe került: a banki szolgáltatások világában, a hátrányos helyzetűek életében, az energiabiztonság, a környezetvédelem, a jog- és közbiztonság területén - nyilatkozta Lendvai Ildikó, a párt elnöke.

- Az MSZP sem előre hozott választást, sem előre hozott kampányt nem akar, de nagyobb sebességre kapcsolt a tavaszi választásokra való felkészülésben: szeptember végéig befejezi a jelöltállítást, és elkészíti, majd vitára bocsátja választási programját - nyilatkozta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke tegnap az MTI-nek. Közölte, az MSZP országos listáját a november végére, december elejére tervezett kongresszus fogadja el, a párt legfelső döntéshozó testülete dönt a választási programról, és a miniszterelnök-jelölt személyéről.

Emlékeztetett arra, hogy a kongresszuson dönthetnek arról az alapszabály-módosításról is, amely lehetővé teszi a csak az országos elnökségre kiterjedő tisztújítást. Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint elmaradhat a tisztújítás, Lendvai Ildikó azt mondta: a párt július eleji kongresszusa nagy többséggel fogadta el a politikai menetrendet, ez adhat reményt arra, hogy meglesz az alapszabály módosításához szükséges kétharmados többség. Mint mondta, komolyan számítanak a választási felkészülésben Szili Katalin ősszel leköszönő házelnökre. Közölte, hogy a sajtóhírekkel ellentétben még további konzultációk folynak arról, Szili Katalin a munkamegosztásban milyen szerepet vállaljon, és hogy ezt az országos választási bizottság (ovb) tagjaként, vagy a választási munka segítőjeként tegye meg. Hozzátette: szeretné azt is, hogy ha az országjárás mellett Szili a programkészítés fontos fejezeteiben is szerepet vállalna.

Lendvai Ildikó szerint a program fő célja és mottója: "biztonság a változásban". A világgazdasági válság tanulságaiból okulva, a többpárti demokrácia és a piacgazdaság normáit kötelezően megtartva, modellváltásra van szükség, olyanra, amely több garanciát ad a munkavállalók, a nyugdíjasok, a munkát keresők, a kis- és közepes jövedelműek biztonságának megőrzésére, kiszámítható jövőjére.

"Az MSZP a programban a hagyományos baloldali értékeket őrizni, de a hagyományos baloldali témákat jelentősen kibővíteni akarja" - fogalmazott. Mint mondta, továbbra is képviselik a munka értékteremtő erejét, becsületét, a munkavállalók védelmét, de új témaként határozzák meg azokat a területeket, ahol a biztonság szintén veszélybe került: a banki szolgáltatások világában, a hátrányos helyzetű állampolgárok esetében, az energiabiztonság, a környezetvédelem, a jog- és közbiztonság területén.

A politikus szerint a most készülő választási programmal nemcsak a következő négy év kormányprogramját kell elkészíteniük, hanem a válság utáni világ kívánatos útját is fel kell vázolniuk. Arra a kérdésre, van-e elmaradás az előző választásokra való felkészüléshez képest, azt mondta: a választási felkészülésben van, amiben előbbre, van, amiben hátrébb vannak a 2002-es vagy a 2006-os választási kampányokhoz képest. Hozzáfűzte: jóval előbbre vannak a jelöltállításban, de nincs még miniszterelnök-jelöltjük, akinek a személye 2006-ban evidens volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.