Budapesten nem gyülekezhetnek neonácik

A Tabánban sem gyülekezhetnek a neonácik, a rendőrség ugyanis - ahogy másutt - itt sem engedélyezte az Adolf Hitler egykori helyettese, Rudolf Hess emlékére tervezett rendezvényük megtartását. Fokozott ellenőrzésre kell számítani ma a fővárosban.

A korábbi tíz elutasított bejelentés után három újabbat kapott a rendőrség szombatra, amelyek közül kettőt magánszemély nyújtott be (az 56-osok terére, illetve a Venyige utcába), egyet pedig a nemrég Győrött alakult, beszédes nevű Nemzeti Munkáspárt - a fővárosi Tabánba. A gyülekezési törvény alapján a rendőrség ezek közül kettőt megtiltott, az 56-osok terén tartandó rendezvénnyel kapcsolatos döntésről pedig először a bejelentőt tájékoztatják - nyilatkozta tegnap lapunknak Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője. Arra nem tért ki, hogy mely törvény milyen paragrafusa alapján tiltották meg a megmozdulást.

Ennek jelentőségét nem utolsósorban az adja, hogy a Tabán esetében aligha hivatkozhattak a közlekedés aránytalan korlátozására. Tafferner Éva hangsúlyozta: a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség milyen jogalapon tiltja meg a rendezvényeket, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter egy tévéműsorban még szerdán azt mondta: "Ez egy egyszerű jogi megítélésű helyzet, merthogy egy percig nem lehet kétséges, hogy aki náci ideológiát hirdet, az mások jogaira és szabadságára tör". A tárcavezető emlékeztetett rá: a gyülekezési törvény meghatározza, hol húzódnak a gyülekezési jog korlátai.

"A tiltott demonstráción való megjelenés oszlatásra okot adó körülménynek minősül", közölte kérdésünkre tegnap a rendőrségi szóvivő.

Becsületnapi újfasiszta rendezvény a Hősök terén 2007. február 11-én

A demonstráció terve ellen egyébként korábban az államfő, a kormányfő és parlamenti pártok is tiltakoztak. Ezt követően több szélsőséges honlapon mégis megjelent a hír: lesz tüntetés szombaton a fővárosban, a Tabánban, azokkal a magyar és külföldi szónokokkal, akik eredetileg a nem engedélyezett Hess-emlékmeneten mondtak volna beszédet. A Tabánba tervezett tüntetés után emlékkoncertet is ígértek a szervezők, azt azonban, hogy hol, nem árulták el. Mindössze annyit közöltek: "póthely mindig van, a koncert biztos".

A Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom a náci demonstráció elleni tiltakozás jegyében szintén szombatra hirdetett rendezvényt a szintén budapesti Városháza parkba. Itt, a Belvárosban a koncertek délután három órakor, a beszédek fél hatkor kezdődnek. A program szerint külföldi meghívottak mellett Alföldi Andrea történész, Kertész Ákos író, Kóczé Angéla szociológus és Tamás Gáspár Miklós filozófus is felszólal. Fél héttől újra koncertek lesznek: a rendezvény a Hagesher és a Szilvási Gipsy Folk Band fellépésével zárul.

Ez utóbbi rendezvénnyel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap annyit mondott lapunknak: a rendőrség megfelelő erőkkel készül a biztosítására.

A BRFK mindazonáltal azt is közölte, hogy ma 0 és 24 óra között a főváros területén fokozott ellenőrzés lesz, amelynek célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása. A rendőrségi honlap szerint "az ellenőrzés keretében a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve azoknak a rendezvények, események helyszínére történő bevitelét megtilthatja".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.