Aktív nyugalom és száguldó vízi motorosok

Érintetlen természet, buja növényzet, gazdag állatvilág teszi vonzóvá a Tisza-tó vidékét, no meg a fürdőzés, a horgászás, a lovaglás számtalan lehetősége. Indulatokat legfeljebb az gerjeszthet, ha a békés ejtőzést, a családi pancsolást egy-egy száguldó jet ski szakítja félbe - nyaranta ez sem ritka jelenség.

Aktív nyugalom - ez az egyik szlogenje a négy megye találkozási pontján fekvő, 73 települést magába foglaló Tisza-tavi régiónak, amely természeti környezete miatt főként a horgászok, gyalogos, kerékpáros vagy lovas turisták körében kedvelt. A környék termálvizei miatt a gyógyulni vágyók is szívesen keresik fel ezt a vidéket.

Az idei nyári szezon a gazdasági válság miatt egyelőre kevesebb vendéget hozott a térségbe, s emellett a májusi rossz időjárás "okolható" a tavalyihoz képest négyszázalékos forgalomcsökkenésért - mondta Godó Lajos, a Tisza-tavi regionális idegenforgalmi bizottság elnöke. Akad azonban olyan település - például Poroszló -, ahol a hónap végéig minden szálláshelyet lefoglaltak. Azokat, akiket itt már nem tudnak fogadni, Abádszalókra vagy Tiszafüredre irányítják.

A Poroszló iránti érdeklődés elsősorban a látványos ökológiai turisztikai centrumnak köszönhető, ahol a tó madár- és növényvilágot csónakokkal és különféle ösvényeken barangolva közelről is megnézhetik a természetkedvelők. A szálláshelyek is bővültek: egy ötvenágyas kastélyszálló, s egy felújított motel várja a vendégeket.

Egyre több horgász kedvenc vizévé válik a Tisza-tó, ahol rendszerint ponty, harcsa, csuka, kárász vagy keszeg akad a horgukra. Aki nem szereti a csendes üldögélést és mozogni vágyik, az kerékpárral akár az egész tavat körbebiciklizheti: ha nem hozott magával járgányt, akkor a térségben több- tucatnyi kölcsönző kínálatából válogathat. Ezek forgalma a tavalyihoz képest megháromszorozódott - derült ki a Tisza-tavi regionális idegenforgalmi bizottság felmérésből.

Tíz százalékkal csökkent viszont a termálfürdők látogatottsága: ezek a helyek most a lengyel, a szlovák, az ukrán és román vendégekre számítanak, akik a szezon végén, kora ősszel jönnek pihenni. Ezen a vidéken Tiszafüred, Karcag, Kunhegyes, Tiszaörs, Heves, Tiszaújváros, Polgár, Abádszalók, Tiszacsege, Balmazújváros, Berekfürdő és Mezőcsát területén található termálfürdő.

A Tisza-tó nyugalmát olykor megzavarják azok, akik nem a pihenés, a kikapcsolódást nyújtó túrázás miatt keresik fel a vidéket. A tó egy részén engedélyezik a robbanómotoros, sportolásra alkalmas vízi járművek, köztük a jet ski használatát. Az abádszalóki öbölben egy hat négyzetkilométeres vízfelületet jelöltek ki pályaként, itt biztonsággal kanyaroghatnak a hullámokon a vízi motorosok.

Legtöbbjük azonban nem tartja be a szabályokat, s a tó olyan részein is közlekedik ezzel a járművel, ahol ezt tiltják - állította Csúr Péter, a tiszai vízi rendőrség kiskörei őrsének vezetője. Gyakran a fürdőzők testi épségét veszélyeztetik a jet ski-zők. A rendőrök tapasztalatai szerint kevés az olyan vízi motoros, aki ne menne be szigorúan védett öblökbe, megzavarva a fiókákat nevelő madarakat, más, víz mellett élő állatokat.

A Tisza-tó a Natura 2000 program része, ezért szigorú környezetvédelmi előírások vonatkoznak erre a területre. Két éve már a kiskörei vízi rendőrőrs is rendelkezik jet skivel, így könnyebben utána eredhetnek azoknak is, akik esetleg a nagy sebességű gépekkel próbálnak meglépni előlük. A strandoknak elvileg a közelébe se mehetnének a jet skizők, kivéve ha olyan kikötőbe tartanak, ahová fürdésre kijelölt hely mellett vezet az út. Ekkor minimális sebességgel, s a pancsolóktól harminc-ötven méteres távolságot tartva közelíthetik meg a partot.

Molnár Edina, a Magyar Jet Ski Szövetség főtitkára azt mondja: hozzájuk nemigen érkeznek panaszok a vízi motorosokkal kapcsolatban, vélhetően azért, mert a vízi rendőrség dolga eljárni ilyen esetekben. Szerinte az országban nagyon kevés az olyan vízfelület, ahol engedéllyel lehet motorozni, mindössze a Duna és a Tisza néhány szelvényén, a Tisza-tavon és alig tucatnyi magántavon biztosítják ezt a lehetőséget. Sok helyütt rosszul jelölik ki a sportolásra alkalmas területet, másutt viszont valóban a járművezetők hágják át ezeket a korlátokat - állítja a főtitkár.

Horváth Róbert, a tiszai vízi rendészeti kapitányság helyettes vezetője mindehhez hozzáteszi: a jet skizők mellett a horgászokkal és a turistákkal is vannak gondok a Tisza-tó környékén: az előbbiek tiltott helyen, vagy nem megengedett eszközökkel szeretnének halat fogni, esetleg szemetelnek, utóbbiak viszont előszeretettel verik le sátraikat a tó mellett, noha itt is csak a kijelölt kempingekben lehetne megszállni.

Néha a külföldieknek is el kell magyarázniuk, hogy a térségben lévő önkormányzatok külön-külön rendeletben szabályozzák, mit lehet megtenni az adott településen és mit nem, s erről illik a vendégeknek előzetesen tájékozódni. A Poroszlón, Kiskörén, Abádszalókon, Tiszafüreden - vagyis a tó frekventáltabb településein - járőröző vízi rendőrök alapfokon általában beszélnek egy-egy idegen nyelvet, s a nyári szezonban, a Tourist Police program keretében egyetemisták, főiskolások is segítik munkájukat.

A jet ski kedvelt vízi sport a Tisza-tó erre kijelölt részén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.