Új koalíció a BKV romjain?

A BKV vezérigazgatójának menesztését kezdeményezik a szocialisták, ám ebben sem az SZDSZ, sem a Fidesz nem támogatja a pártot. Mindkét fél az ügy eltussolásának szándékával vádolja a másikat.

Kocsis István vezérigazgató menesztését kezdeményezik a fővárosi szocialisták, mivel a BKV-nál kialakult helyzet megoldására a jelenlegi vezetővel nem látnak esélyt - jelentette be Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatójukon.

Az MSZP országos elnöksége a budapestiek kezdeményezésére már a párt múlt heti ülésén jelezte: szigorú vizsgálatot várnak a botrányos végkielégítési ügyekben, amelyek miatt a rendőrség is nyomoz. Szerdán szocialista körökből arról tájékoztatták lapunkat, hogy a vizsgálatok felgyorsítását kérték Hagyó Miklós főpolgármester-helyettestől. Személyi kérdésekben akkor még nem foglaltak állást. Az éjszaka azonban fordulatot hozott: a szocialisták ma már mielőbbi vezetőváltást szorgalmaznak, s ehhez kérik a koalíciós partner, az SZDSZ és az ellenzék támogatását is. Egyedül ugyanis ezt nem tudják megtenni.

A kérdésben a gazdasági bizottság dönthet. A 12 fős testületben az MSZP-nek 5, az SZDSZ-nek 2, a Fidesz-KDNP-nek 4, az MDF-nek pedig egy képviselője van. A bizottság alelnöke Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának elnöke. Kocsis leváltását Hagyónak és Ikvai Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettesnek közösen kellene kezdeményeznie ahhoz, hogy a gazdasági bizottság számára nyilvánvaló legyen: az indítvány közös egyetértésben fogant.

Kérdés, hogy az SZDSZ támogatja-e a menesztést. Ikvai-Szabó Imre szakmailag alátámasztott írásbeli javaslatot vár a fővárosi MSZP-frakciótól, mivel szerinte az elmúlt öt napban ötször változtatták meg a véleményüket e tárgyban. Ikvai indokoltnak tartaná, hogy a BKV-nál kialakult helyzetről az ügy költségvetéssel való szoros összefüggései miatt a Fővárosi Közgyűlés foglalna állást.

Ez egybecseng a Fidesz javaslatával. Tarlós István érthetetlennek tartja a szocialisták menesztési javaslatát a vizsgálat kellős közepén. Ennek csak akkor van értelme, ha attól félnek, hogy az ismertté vált ügyeknél is kényesebbek kerülnek felszínre - magyarázta lapunknak a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Ő azt javasolja majd Demszky Gábornak, hogy a BKV vezetői kinevezésének és menesztésének jogát a Fővárosi Közgyűlés vonja magához.

Az SZDSZ és a Fidesz "együttmozgása" nyomán új koalíció születhet a Fővárosi Önkormányzatban, legalábbis a BKV-ügy lenyugtatására, a szocialisták szerint eltussolására. Az elmúlt napok történései több alkalommal is alátámasztották a gyanút, miszerint Kocsis és a liberális városvezetők nem érdekeltek a BKV-ügyek tisztázásában, és minden eszközt megragadnak a vizsgálatok hátráltatására, így ezek eredményére várni felesleges - vélik a budapesti szocialisták.

- A korábbi végkielégítések oka, mértéke, illetve a hatályban lévő szerződések tartalma néhány óra alatt kideríthető - magyarázta Burány Sándor, aki a Demszky Gáborral folytatott beszélgetése alapján meg van győződve arról, hogy a BKV-vezér nem élvezi a főpolgármester bizalmát. Az SZDSZ-frakció egészére már nem biztos, hogy ez igaz. Ebben az esetben Burány Sándor szerint a politikai felelősséget is vállalniuk kell.

Burány Sándor és Steiner Pál - vezetőváltást szorgalmaznak a közlekedési vállalatnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.