Új férfiszerepre lenne szükség

A magyar férfiak még mindig a hagyományos, családfenntartó férfiszerepnek akarnak megfelelni, ami gyakran felmorzsolja az egészségüket is. Szoros az összefüggés ugyanis a tradicionális férfiszerep és az önpusztító életmód között - derül ki egy, férfiszorongásokat vizsgáló kutatásból.

Nem tudom eltartani a családomat, nem keresek elég pénzt, bármikor elveszíthetem az állásomat, nem vagyok képes megfelelő szexuális teljesítményre, nem elég férfias a megjelenésem - ezek a magyar férfiak többségét leginkább nyomasztó problémák, derül ki egy friss kutatásból, melyet a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói, Susánszky Anna és munkatársai készítettek. A kutatók abból a feltevésből indultak ki, hogy a korábbi, úgynevezett tradicionális férfiszerep mellett, Magyarországon is újfajta elvárások jelentek meg a férfiakkal szemben, ezek pedig eddig kevéssé ismert szorongásokat generálnak.

- Nyugat-Európa és az Egyesült Államok egyre inkább az úgynevezett kettős karrierű családok felé mozdul, melyekben a nők is sikeresnek remélt pályát építenek és a férfiak is gyereket nevelnek, sőt ha kell, ők maradnak otthon egy ideig. Új férfiszerepnek kell megfelelniük - mondja Susánszky Anna. A magyar kutatásban azt vizsgálták, hogy itthon menynyire jelentek meg ezek az elvárások, mennyire nyomasztják a magyar férfiakat, befolyásolják-e fizikai vagy mentális egészségüket. Régóta ismert tény ugyanis, hogy a társadalmi szerepek is jelentősen befolyásolják az emberek egészséges viselkedését és ezzel a várható élettartamukat.

A kutatás során több mint 1700 felnőtt férfival töltettek ki egy úgynevezett "Férfi nemiszerep-stressz" kérdőívet. Ebben többek között olyan helyzetekre kérdeztek rá, melyekben a férfiak alárendeltek a nőknek, például hogy viselnek egy női főnököt, vagy ha egy nő jobban teljesít náluk a munkahelyükön, de érdeklődtek a szexuális képességekre vagy a férfias külsőre vonatkozó elvárásokról is. Megkérdezték a válaszadókat, hogy menynyire kellemetlen számukra, ha nem keresnek többet partnerüknél, ha nem képesek szexuális partnert találni, ha azt gondolják róluk, hogy nőiesek, ha egy nő legyőzi őket valamilyen játékban, vagy ha olyan nő társaságában kell lenniük, aki az egyenjogúság harcos híve. A válaszokat összevetették a férfiak egészségi állapotukról adott válaszaival.

- Némileg meglepett bennünket, de úgy tűnik, hogy a magyar férfiak többsége még mindig a hagyományos férfiszerepnek akar megfelelni, emiatt szorong - mondja a kutató. Vagyis többségüket leginkább az foglalkoztatja, hogy (szinte egyedül) kell eltartania a családját, nyomasztják őket a szexuális teljesítménnyel vagy a megjelenéssel kapcsolatos elvárások is. A nemek megváltozott viszonyából fakadó újfajta igények okozta nehézségek - például az, hogy mutassák ki jobban az érzelmeiket, törődjenek többet a gyerekeikkel - csak ezek után következnek.

Az is kiderült, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevésbé érdeklik a férfiakat a tradicionális elvárások, például, hogy mennyire felelnek meg a családfenntartó szerepnek. A női dominancia leginkább a középkorú férfiakat feszélyezi, számukra okozza a legnagyobb stresszt például egy női főnök. A fiatalabb korosztályt ez jóval kevésbé zavarja.

- A fiatalok számára a nők megváltozott szerepe, például a munkahelyeken, természetes, ők ebben nőttek fel - magyarázza Susánszky Anna.

Ami az iskolázottságot illeti, itt is jelentős eltérések mutatkoznak a férfiszorongások között. A nyolc általánost vagy szakmunkásképzőt végzettek sokkal kevésbé aggódnak a hagyományos elvárások miatt, de a női-férfi szerepek változása jobban nyomasztja őket, mint az iskolázottabb férfiakat.

- Valószínűleg az ismeretlentől szoronganak, hiszen ebben a társadalmi rétegben sokkal kevésbé vannak jelen a karrierorientált nők - véli a kutató. Az alacsony iskolai végzettségűek és az inaktívak között viszont a kutatók szerint azért alacsonyabb a hagyományos férfiszerep okozta stressz, mert a például a beteg vagy nyugdíjas státusz felmentést ad a "tökéletes családfenntartó" szerepének betöltése alól.

A házasságban élő férfiakat sokkal kevésbé nyomasztja a női dominancia, a gyereknevelés vagy az érzelmek kifejezésének terhe, mint az egyedülállókat vagy az élettársi kapcsolatban élőket. Susánszky Anna szerint ez szintén meglepő, nem gondolták ugyanis, hogy ekkora a különbség a nős és az élettársi kapcsolatban élő férfiak között.

- Ez is azt mutatja, hogy a kétféle együttélés, bármennyire is hasonlít, mégsem ugyanaz. Az élettársi kapcsolatban élő férfiak számára például a gyermekkel való otthon maradás végképp nem vonzó feladat - teszi hozzá a kutató.

Az, hogy Magyarországon még mindig a hagyományos férfiszerepnek akarnak megfelelni a férfiak, kihat az egészségükre is. Szoros az összefüggés ugyanis a tradicionális férfiszerep és az egészségtelen életmód között. Az ilyen felfogású férfiak például több alkoholt isznak, úgy tartják, hogy az egészséggel foglalkozni férfiatlan viselkedés, körültekintés helyett kockázatkeresők. A nőknek való alárendelődést vagy annak látszatát megpróbálják kompenzálni, például nagyobb mértékű alkoholfogyasztással vagy gyakori szexuális partnerváltással.

A kutatók tervezik, hogy női oldalról is megvizsgálják a kérdést: hogyan hatnak a megváltozott szerepek a nők egészségére, lelkiállapotára.

A svéd férfiak bizonyultak a legjobb férjeknek, az ausztrálok viszont a legrosszabbaknak egy brit kutatók által végzett nemzetközi felmérésben. Az Oxfordi Egyetem munkatársai több mint 13 ezer húsz és negyvenöt év közötti férfit és nőt faggattak arról, hogy a férjek mennyire veszik ki részüket a gyermeknevelésből, a házimunkából. Ennek alapján számítottak ki egy úgynevezett egyenlőségi indexet.

A kutatás szerint a legjobb férjeknek a svéd férfiak bizonyultak, őket a norvégok követik. Dobogós hely jutott még a briteknek, akiktől alig valamivel maradt le az Egyesült Államok férfilakossága. Az ötödik helyen a holland férfiak végeztek, őket az írek és az új-zélandiak követték. A legalacsonyabb egyenlőségi mutatóval Japán, Németország és Ausztrália dicsekedhet.

Újfajta igények nehezednek az erősebb nem képviselőire
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.