Önkormányzati sztrájk az elvonások miatt?

Sztrájkfelhívással fordul az önkormányzati szövetségekhez Derce Tamás, Újpest független polgármestere, aki a helyhatóságok munkabeszüntetésével kényszerítené meghátrálásra a kormányt a tervezett százhúszmilliárdos elvonás ügyében.

Bajnai Gordon kormányfő az MSZP legutóbbi kongresszusán a jövő évi költségvetést illetően három "kőbe vésett" számot említett, köztük az önkormányzatoktól elvonandó 120 milliárdot. Ugyanakkor miniszterelnök hétfőn zárt ajtók mögött a szocialisták parlamenti frakcióját hírek szerint úgy tájékoztatta, hogy az önkormányzatok megszorításához nem ragaszkodik, csak a megadott összeg megtakarításához.

Derce Tamás nem utolsósorban az esetleges visszakozásra hivatkozva fordult levélben kollégáihoz. Mint írja: "nem fogadható el a kormány tervezett döntése, és nem hagyható abban a hitben, hogy a szokásos taktikával 120 milliárd forint elvonásáról beszélnek, majd jön egy megmentő szocialista úrhölgy (...), aki könnyeket hullat értünk, majd ezt követően a 120 milliárdból 80 milliárd lesz. Ő a megmentő, és a kormány, lám, mily megértő, de mind a ketten tudjuk, a 80 milliárd elvonása is (ami nem tényszám, csak ismerve a szocialisták szokásos taktikáját) ugyanúgy az önkormányzatok végét jelenti." A kormány éveken át folytatott "pénzszóró, felelőtlen, végig nem gondolt politikáját az önkormányzatok szívták meg".

A polgármester lapunknak elmondta, az önkormányzati szövetségek vezetőinek még augusztusban meg kell állapodniuk a nyomásgyakorolás módjáról. A leghatásosabb eszköznek a polgármesteri hivatalok sztrájkját tartja. Ezt úgy képzeli el, hogy mindössze egy-egy ügyeletes munkatárs lesz elérhető a helyhatóságoknál mindaddig, amíg nincs "kőbe vésett" egyezség a kormánnyal.

Az eddigi kormányzati egyeztetések eredménytelenek voltak, s ezt várja Derce a továbbiakban is. A pénzügyminiszternek szerinte fogalma nincs arról, az önkormányzatok milyen lehetetlen pénzügyi feltételek mellett végzik feladataikat. A 120 milliárdos elvonás a középszintű közigazgatás összeomlásához vezetne. Lakosságarányosan számolva csak Újpesten közel 900 millió forint hiányt okozna.

Derce levelében úgy fogalmaz: "Én azt kérem (...), fontoljátok meg, vajon nem szükséges-e odáig elmennünk, hogy az angol postássztrájkhoz hasonlóan a polgármesteri hivatalok és az önkormányzatok hasonló módon cselekedjenek. Nincs más eszközünk, mert a baj nagyon nagy, mert a létünk, és az ország léte forog kockán". Kérdésünkre elmondta, ha a szövetségek elutasítanák kezdeményezését, Újpest egymaga nem fog sztrájkolni, annak csak országos szinten, egységesen van értelme.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere, Gémesi György még nem kapta kézhez a levelet. Lapunknak elmondta, egy önkormányzat, mint választott politikai testület esetében nehezen értelmezhető a sztrájk. A polgármesteri hivatal vezetője viszont a jegyző, az ő döntéseibe a polgármesternek nincs beleszólása. Ráadásul a munkatársak köztisztviselők, rájuk és az esetleges munkabeszüntetésükre külön törvény vonatkozik. Gémesi szerint az önkormányzatoknak más - közelebbről nem megnevezett - eszközökhöz kell folyamodniuk, ha nem születne olyan megállapodás a kormánnyal, amely nem fenyeget a rendszer összeomlásával.

A MÖSZ elnöke bízik abban, hogy Varga Zoltán szakminiszter legkésőbb szeptember elejéig öszszehívja a Kormány - Önkormányzatok Egyeztető Fórumát (KÖEF) az ügyben. Gémesi egyetért Lampert Mónika és Gyenesei István korábbi önkormányzati miniszterekkel abban, hogy a pénzelvonás csak a feladatelvonással együtt képzelhető el. Hogy a közvilágítástól a közétkeztetésen át a szemétszállításig bezárólag melyek lehetnek ezek a feladatok, ebben kell egyezségre jutni. Gémesi bízik abban, hogy Bajnai Gordon - mint volt szakminiszter - ebben partnere lesz a helyhatósági szövetségeknek.

Az újpesti városháza - a polgármester munkabeszüntetésre buzdítja az önkormányzatokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.